文青Cafe大家就听得多,文青茶馆又唔知大家有冇听过,最近系红磡就开咗一间非常罕见既文青茶馆,由门面到内里装修布置都好著重木系舒适风,有淡淡的茶香一听茶馆就可能浮现比较老派茶道好庄重既感觉,呢度就主打轻松享受音乐同埋茶道文化,茶既种类相当多,清茶就有白茶、绿茶、红茶同埋乌龙茶等等除咗清茶,呢度仲提供奶茶、茶咖、气泡茶同埋特调茶,花样相当多;系食物方面就相对简单,有3款菜饭套餐跟配鸡翼、杂菌腊肠或者鳗鱼,加上甜点有糯香银耳羹埋迷你林明顿蛋糕鸡翼菜饭套餐 $85饭餐份量都算大,有齐主菜鸡翼配上健康既菜饭,鸡翼应该有卤过几入味,表面简单煎过加埋芝麻有点香脆,菜饭有调味过唔会太单调旁边配菜系黄桃小蕃茄,餐饮有4款选择都系唔同既清茶,今次拣咗茉莉白芽,花香同茶香混和得好好安吉白茶 $88完整一壶既清茶好适合黎一边做野或者倾计一边饮,可以拣冷或者热,冷饮拎上黎已经觉得好靓,清澈既玻璃壶内有纯净既安吉白茶,配有升高咗个底既冰茶杯同埋小零食,仲有张介绍小卡安吉白茶属于绿茶,带有兰花板栗香气,口感具有鲜爽清甜特色,小卡仲介绍埋点样泡制最好,黎饮茶仲学到野开心果mini林明顿 $40茶食搭配素有甜配绿、酸

鸡翼菜饭套餐 $85

安吉白茶 $88

开心果mini林明顿 $40
茶食搭配素有甜配绿、酸配红、瓜子配乌龙的说法,所以点了清茶后马上去甜点柜看一看今天的款式,新开期限有5款口味的迷你林明顿,今天供应桂花乌龙、朱古力和开心果,选了最近大热的开心果口味,入口有特别果仁味道,口感上有点咬口,甜而不腻配绿茶真系好正

糯香银耳羹 $25
餐厅新张期仲有活动,只要打卡share就送自家制糖水,呢碗糯香银耳羹清甜滋润,入面仲有普洱茶冻,好有茶馆特色