2019-02-26 54 浏览
今日黎到荃湾做野,做完野就紧系要揾下好野食,之前都有见到网上话有日本拉面机黎左香港,所以我都过黎回忆下系日本既拉面。 拉面店既设计好贴心,除左贩卖机系香港好少见,似足日本,而且仲有得拣曲直面同走配料,岩哂唔同人既口味。呢个黑蒜油汤底好正,蒜味十足,再加埋碗面既炸蒜,又浓味又健康。汤底好浓好稠,饮得出真系好足料。而面同叉烧都系上乘之作,叉烧唔会肥得黎又好细嫰,应该系熬左好耐先做到呢个效果,而面既口感亦系岩岩好,唔会太腍而且好弹牙。  首先要讲有关呢个樱花虾拉面既系,樱花虾真系好多好足料,铺满哂成个碗面,甚至都就黎见唔到D面。樱花虾每粒都卜卜脆,无论系连汤饮定系连面同叉烧食,都好惹味。而汤底系海鲜汤底,除左有虾既鲜味,仲有其他海鲜既味道,非常鲜甜。而面同叉烧就同黑蒜油拉面一样,都系颇具水准,值得一赞。 拉面店有好多款唔同既特色饮品,呢款静冈蜜瓜梳打味道虽然唔算好清新,但都有几分似静冈蜜瓜味,加埋梳打既味道同口感,都几得意。 而招财猫梳打既造型真系好得意好特别,特别系樽身肥肥地,令到只「招财猫」更加丰满更加得意,好接笑。虽然味道唔算非常出众,都系梳打,但净系个外型都值回票价,可以一试。