2025-03-03 0 浏览
今日同朋友去咗间日本餐厅食饭,真系好正!一坐低,侍应就推介咗个厨师推介刺身拼盘,话系每日新鲜运到嘅鱼生,我哋当然要试吓啦。拼盘上枱,卖相已经好吸引,有三文鱼、吞拿鱼、甜虾等等,每件都切得好厚身,食落鲜甜得嚟又够弹牙,真系冇得顶!跟住我哋点咗个三文鱼籽蟹膏豆腐,呢个组合真系第一次试,豆腐滑溜溜,蟹膏香浓,再加埋爆浆嘅三文鱼籽,口感层次丰富,食落去好满足。朋友仲话呢个配搭好有创意,食完仲想再encore!之后我哋叫咗串烧,有鸡皮、鸡肾、牛肋肉、牛舌同鸡肉。鸡皮烧得脆卜卜,一啲都唔油腻,咬落去「咔嚓」声,好过瘾!鸡肾就爽口弹牙,烧得刚刚好,唔会太干。牛肋肉同牛舌都系我嘅最爱,牛肋肉肉质软嫩,牛舌就带少少嚼劲,两样都烧得好香口,食到停唔到口。至于鸡肉,烧得外脆内嫩,仲保留到肉汁,真系好正!
今日同朋友去咗间日本餐厅食饭,真系好正!