2016-09-29 2272 浏览
前排好流行电影尸杀列车,我地一班女孩子睇完戏就特登去左有火车车厢既火车头越南餐厅度潮圣。打电话去Book枱时餐厅话要六个以上先可以坐「车厢」内,啱啱好我地够六个人可以坐。Yeah! 好开心吖!餐厅装潢设计特别,令食客置身于「车厢」内。最令我哗然的是餐厅的厕所是模仿火车的厕所,入到去有火车行驶的声音配合火车厕所的装潢,真的令人分不清到底是在餐厅还是在火车上。饮品 椰青柚子虾沙律 $72超中意呢个柚子虾沙律,大家都知道食柚子有减肥作用,食甘邪恶既晚餐叫返个柚子虾沙律可以减低罪恶感!柚子味道有啲酸酸苦苦的,不过几开胃。重点推介大虾!每一只虾都好新鲜又大只,师父整得好脆唔会太熟令虾肉好「鞋」。牛油鸡翼 $78牛油鸡翼系店员推介我地必叫,系餐厅既招牌菜。香茅牛油鸡翼是著名的越式小食,香脆惹味。果然值得叫呢道菜,牛油鸡翼外层松脆,鸡肉嫩滑入味,令人想食多一只。越南啤酒焗蟹 $368平时无论去餐厅食饭还是在家食饭都会食到蟹,烹调方式不外乎清蒸、炸、炒等。见到「啤酒焗蟹」时很觉新奇,不禁叫左呢道菜。啤酒的麦香与蟹的鲜味出奇地配合,我地连「啤酒汤」都饮埋,味道好清香。呢个越南啤酒焗蟹真系要极力推荐比大家

饮品 椰青
柚子虾沙律 $72
柚子味道有啲酸酸苦苦的,不过几开胃。

牛油鸡翼 $78

越南啤酒焗蟹 $368

啤酒的麦香与蟹的鲜味出奇地配合,我地连「啤酒汤」都饮埋,味道好清香。呢个越南啤酒焗蟹真系要极力推荐比大家食!

咖哩牛腩配蒜蓉包 $138
愈平凡的菜式就愈难做得突出!呢个咖哩牛腩配蒜蓉包最出色就是蒜蓉包,蒜蓉包焗得香脆可口,浓浓的蒜香令人不禁再食多块!咖哩牛腩都未上枱,我地成班人就将蒜蓉包食晒!

火焰雪山 $288
其中一位朋友生日,所以我地叫左个蛋糕。店员推介我地叫火焰雪山,话个有火焰令生日个位朋友会好惊喜。

店员拎蛋糕上枱时餐厅调暗左灯光再播放住生日歌,令我地都好Surprised ,估唔到服务会甘好!
嚟到重头戏,就系燃点雪山啦,成个过程都令人好enjoy。个雪山烧左一分钟就完左,可以食啦~

总括嚟讲,呢间火车头越南餐厅既装潢设计好吸引,而且食物质素不错,好适合一班人Gathering 嚟食!

2016-09-07
庆祝纪念