2022-11-25
好耐冇去过旅行啦,真系好挂住韩国!今次比我揾到一间有浓浓嘅韩国风味餐厅,满足下自己嘅旅行瘾。呢间餐厅叫新沙洞澡堂,入面真系有唔少澡堂嘅装饰同摆设,好似弘大𠮶啲泳池Cafe咁,每一个位都好啱打卡,尤其是系𠮶片烧酒墙,真系好壮观!✨ 生菜包猪肉配自家制酱汁每次喺电视见到啲韩国人食都好想试,嚟到依度终于可以试吓啦!啲猪肉已经调咗味,食落甜甜地,系属于猪腩肉嘅部位,所以肥瘦相间。包菜方面都有几款选择,我最钟意用生菜包住紫苏叶,有独特嘅味道,加埋香辣嘅包饭酱、蒜片同青阳辣椒,真系食得好过瘾!✨蒜蓉豉油炸鸡蒜蓉豉有酱嘅味道甜甜地,蒜蓉嘅味道几出,食落几惹味。炸鸡方面系已经去晒骨,咬落啖啖肉,出面炸到超脆,入面嘅肉都好嫩滑多汁。而半份炸鸡嘅份量都几多,起码有6、7旧,够晒两个颜色。食得济嘅时候,仲可以配柚子萝卜,酸酸甜甜带有淡淡既柚子香味,超级解腻!✨韩式炒粉丝一直都好钟意食韩国嘅炒粉丝,但自己喺屋企准备好麻烦,因为要准备好多配料。呢度嘅炒粉丝有超多配料,有萝卜、洋葱、木耳、三色椒,味道偏甜,但唔算好油,而且粉丝亦都唔会炒到淋晒,几有弹牙有口感!✨法式焦糖炖蛋窝夫见一到真系哗左声,外貌超级吸引。压扁
✨ 生菜包猪肉配自家制酱汁
✨蒜蓉豉油炸鸡
✨韩式炒粉丝
✨法式焦糖炖蛋窝夫
见一到真系哗左声,外貌超级吸引。压扁左既牛角包上面淋左一层厚厚既吉士酱,表面有一层脆口焦香既焦糖,配埋咸咸地、口感松脆嘅牛角包,多层次得黎味道亦好有变化,系一份令人满足嘅甜品~
✨新沙洞枪手&雪岳山
两杯嘅味道都唔算好甜,口感清爽。特别推介雪狱山,因为成杯蓝色,衬埋澡堂个背景黎影相真系超靓!
韩式炒粉丝
生菜包猪肉