2018-01-13 27347 浏览
今日去咗位于旧中银大厦食lunch,值得一说除咗食物质素高,亦要讲下Cipriani 的餐厅环境。佢保留住旧英式Vintage风格,早期的英国家俱以深色木材为主,以简单同优雅的英式装修风格,令人有置身70年前的感觉。(澄子小姐觉得自己去咗「大不列颠帝国」一样😂)。前菜我地叫咗Chef Salad,入面原来有Tuna 同特别的hard cheese。利用2款食材的咸味黎调味,感觉好搭!同埋番茄鲜甜。就算食完Tuna再食番茄都无腥味!感觉材料新鲜精致先可以做到,食完salad都觉得refreshing附送的面包同面包条都好好食,略带少少咸味,如果喜欢食咸面包嘅朋友可以试下,配搭牛油十分不俗!Chilean Sea Bass with Miso ,鱼身肉质鲜嫩厚实。用Miso封煎鱼肉四面,令肉汁锁实,配搭miso独特的甜味,感觉非常美味!澄子小姐建议最后少少先淋少少柠檬汁!试下原味,又可以试下柠檬汁味,解腻之余又有第二款味道可以品尝。最后不得不提到Cipriani自制的雪糕!非常浓的奶味,第一次食过咁滑的雪糕😳,难以形容心跳感觉!(温馨提示,要提早预定架!)咖啡蛋糕唔错,不太甜,咖啡味亦香。

系优质环境的食高质素lunch,心情十分愉悦