2017-04-18
放假想出黎行下,拣左轻松嘅山顶路线,行之前梗要揾啲好嘢食啦,呢一间自从之前见到报导就好想食,今日终于有机会啦!下午茶时间黎到人唔多,都几多位。炒杂菜$18: 有西兰花、车厘茄、淮山,个调味几好,唔系只得豉油味,有淮山食有惊喜,爽口而有点黏液咁,系健康嘅。薯仔沙律:薯仔均合一些小蔬菜,以蛋黄沙律酱调味,小小一碗食落份量都几多,味道唔差但唔突出。虾多士$22: 炸得好透好松脆,稍嫌热气左啲,不过虾多士都系咁上下的。牛油餐包:质感实在,会饱肚,个底仲有少少脆,系惊喜位,点啲罗宋汤食仲正。牛腩罗宋汤$72 连牛油餐包 薯仔沙律 饮品罗宋汤系我最期待嘅,最正宗梗系拣牛腩底啦,入口个味好浓,牛腩味好出,感觉得到真材实料去煲,汤内有好多蔬菜料,牛腩都好多件,牛腩出奇的嫩滑有弹性,而且肉味重唔似煲左好耐嘅汤渣,唯一美中不足嘅系觉得个汤有啲油腻,应该系落左牛油关系吧。猪骨罗宋汤上海面$58: 个基底转左猪骨味,明显同牛腩果碗有分别,喜欢边个口味见人见智,自己就钟意牛腩多啲,配嘅烧猪腩肉片好似日式拉面嘅叉烧,口感系粗糙嘅,上海面较腍,觉得同罗宋汤有少少唔夹。第一间以正宗罗宋汤为卖点嘅餐厅,系有一定吸引力嘅
牛油餐包:质感实在,会饱肚,个底仲有少少脆,系惊喜位,点啲罗宋汤食仲正。 牛腩罗宋汤$72 连牛油餐包 薯仔沙律 饮品
罗宋汤系我最期待嘅,最正宗梗系拣牛腩底啦,入口个味好浓,牛腩味好出,感觉得到真材实料去煲,汤内有好多蔬菜料,牛腩都好多件,牛腩出奇的嫩滑有弹性,而且肉味重唔似煲左好耐嘅汤渣,唯一美中不足嘅系觉得个汤有啲油腻,应该系落左牛油关系吧。 猪骨罗宋汤上海面$58: 个基底转左猪骨味,明显同牛腩果碗有分别,喜欢边个口味见人见智,自己就钟意牛腩多啲,配嘅烧猪腩肉片好似日式拉面嘅叉烧,口感系粗糙嘅,上海面较腍,觉得同罗宋汤有少少唔夹。 第一间以正宗罗宋汤为卖点嘅餐厅,系有一定吸引力嘅,但毕竟售价都唔平,系咪可以keep住人气,都系一个疑问,我系钟意饮汤,但唔太接受有明显油腻感嘅汤,所以对我黎讲回头率唔太高。