2015-10-17
今年都系江记,老友们话想试试我食开依间大闸蟹质数如何,大家咁有兴趣的话,我就搞一次啦!大闸蟹公 6 两,散叫要 $140 蚊架,叫满半萝先 $100 蚊只,包送货包叶包醋包糖包姜。成班朋友一齐叫左四十几只,抵食呀!我都叫左 5 公 5 乸呢。阿妈扭亲脚,话唔食得蟹。阿爸又话怕寒凉会咳,怕胆固醇超标,食 1 只够。阿妹话今晚好饱,留返听晚先食。我攞左 10 只返屋企谂住每人两只麻,依家蒸得 3 只啰。无紧要,我摆两只走听晚食,其他您地架啦。因为今晚回老家食饭,所以全部食物都由阿妈出手。大闸蟹蒸 15 分钟,出炉!江记大闸蟹公 6 两,刚蒸起郁唔到佢一根脚指,等一等。但蟹味飘香,流住口水、忍住激动情绪地等待。放凉左半响,杀呀!一开膏香味直击脑袋,晕得一阵阵,好香呢!公蟹甘香软膏彷似狠狠地大巴大巴咁车落黎,您好快啲吞晒我落肚,等咩呀!急忙清理干净,掉晒肺、掩、心,再张佢肢解去晒脚,大力擘开!我黎喇!控制不了舌头跟嘴巴,直冲蟹公黏口软棉既蟹膏!爆膏湿润,浆住您整张嘴,甘香鲜甜非常,啜个不停。还有大量蟹膏躲藏系蟹盖边缘,当然不能放过,挖得干干净净,盖都差不多烂喇!***江记大闸蟹公 6 两,听闻
江记大闸蟹公 6 两,听闻好多朋友只净系食膏,蟹肉蟹脚全部唔食,仲掉晒去,非常浪费!新鲜蟹肉不知几鬼鲜甜弹牙,唔识货。只系要耐心地花点时间,好味道!梅开二度系常识,当然要食多只啦!满足满足!江记保持质数,赞赞赞,无投诉。