2021-09-26 330 浏览
又去元朗觅食。今日嚟到一间专门食羊肉粉嘅贵州粉面店。呢间店几乎所有羊嘅刁钻部位都有得卖,包括睾丸、鞭、脑、腰,甚至眼都有!但羊眼太可怕了,我就叫咗羊睾丸同羊鞭粉试下。羊睾丸切开一片片的,就咁睇真系睇唔出系睾丸,而系好似切咗片嘅鸡肾咁嘅形状。食落好腍,唔似食紧肉,因为冇乜肉嘅纤维感,系食到个椗嘅位就爽爽地。至于羊鞭,食落就好似牛孖筋咁,腍滑之中又充满弹性同胶质,好似好多骨胶原咁,但就冇牛孖筋咁粘口。可能由于呢间店太专业,羊睾丸同羊鞭都处理得好好,一啲异味或者膻味都冇。我谂对于一啲唔敢食羊或者生殖内脏嘅人士,只要唔知呢啲系咩嚟,佢哋都会接受到,仲会觉得好好味。呢度嘅粉,其实系好腍滑嘅米线。而啲汤,可能系用羊肉或者羊骨煲嘅,超甜超好饮,完全饮唔出有味精,所以嚟食粉记得饮哂佢,唔好嘥!仲有,如果想食得地道啲,呢度每枱都有生蒜瓣提供。北方人钟意一口生蒜一口粉面咁食,食一啖好辣嘅生蒜 ,再啜一箸面,未试过就试下,好爽架!仲有仲有,想钟意食辣嘅朋友可以落单时加辣。想试少少辣又唔敢食太辣嘅朋友可以叫辣另上,咁就会用只碟仔装啲辣油畀你。据伙计讲,呢度嘅辣椒油系店家自己炒,冇味精、冇防腐剂或添加剂,保证新
又去元朗觅食。今日嚟到一间专门食羊肉粉嘅贵州粉面店。

但羊眼太可怕了,我就叫咗羊睾丸同羊鞭粉试下。

仲有仲有,想钟意食辣嘅朋友可以落单时加辣。想试少少辣又唔敢食太辣嘅朋友可以叫辣另上,咁就会用只碟仔装啲辣油畀你。据伙计讲,呢度嘅辣椒油系店家自己炒,冇味精、冇防腐剂或添加剂,保证新鲜!而且好香,又唔系好辣,点少少,又系另一个层次,辣完个口,最后再饮埋羊肉汤,正!
2021-09-25
  • 羊鞭