餐厅: 伊斯坦堡特快 (駱克道)
资讯:

2006-02-18 20 浏览
同隔离栋o既同事食晏,由于佢呢排学紧阿拉伯语,特别钟情食中东野,所以拣左黎呢度一试。之前行经间舖,见佢店面细细,仲以为入面会好逼,估唔到都几阔落企理,而且都有可以坐八位o既台呢!一点松D黎到,只得两台客,湾仔区而言都几惨淡,可能店面未能吸引到呢一区o既写字楼人士吧?睇睇餐牌,见佢都有唔少选择,包括羊、牛、鸡、鱼o既烧烤薄切(doner)同串烧(kebab),及中东式o既羊肉碎烤薄饼,全都可以配汤或沙律及包一杯饮品。食中东野,羊肉当然系首选,我地一个叫doner,一个叫kebab,两个都系跟饭﹝米饭系土耳其o既主粮,以前去当地旅行,至爱就系果度o既羊鞍饭﹞。由于烧烤类o既主菜都有沙律伴碟,所以我地两个都要左餐汤。呢度o既餐汤系豆汤,比Dhal浓少少,加左几滴辣油,都几好味!主菜份量好足,doner羊肉下面仲垫左一块薄饼添,个饭系加入左一种瓜籽煮o既,食落质感几特别,同羊肉好搭调,如果再干身少少就更佳。伴碟o既沙律份量亦唔少,蔬菜新鲜爽脆,用辣椒粉同少少醋调味,配肉类绝对系相得益彰。串烧羊肉非常嫩滑多汁,热辣辣,正!烧烤薄切o既羊肉又系另一番滋味,微微焦脆o既口感同不失juicy的内在,捞

睇睇餐牌,见佢都有唔少选择,包括羊、牛、鸡、鱼o既烧烤薄切(doner)同串烧(kebab),及中东式o既羊肉碎烤薄饼,全都可以配汤或沙律及包一杯饮品。食中东野,羊肉当然系首选,我地一个叫doner,一个叫kebab,两个都系跟饭﹝米饭系土耳其o既主粮,以前去当地旅行,至爱就系果度o既羊鞍饭﹞。由于烧烤类o既主菜都有沙律伴碟,所以我地两个都要左餐汤。呢度o既餐汤系豆汤,比Dhal浓少少,加左几滴辣油,都几好味!主菜份量好足,doner羊肉下面仲垫左一块薄饼添,个饭系加入左一种瓜籽煮o既,食落质感几特别,同羊肉好搭调,如果再干身少少就更佳。伴碟o既沙律份量亦唔少,蔬菜新鲜爽脆,用辣椒粉同少少醋调味,配肉类绝对系相得益彰。串烧羊肉非常嫩滑多汁,热辣辣,正!烧烤薄切o既羊肉又系另一番滋味,微微焦脆o既口感同不失juicy的内在,捞饭一流。

食饱饱,再黎番杯土耳其最普遍o既苹果茶,微带酸涩o既味道不但完全洗去口中残留o既肉味,而且可以消滞,个人认为系食肉类烧烤o既最佳配搭。想当年o系当地坐长途巴士,一停站就会为旅客送上一条香水湿纸巾同一杯苹果茶!