2020-11-21
荃湾区要揾食唔难 中日西泰越都大把选择 偏偏小炒大排档又好似唔算多。今日放工有个荃湾地头同事带路 😍 带左我黎一间地道大排档啤一啤 食小炒。.餐厅位于荃湾香车街街市楼上层 地方好空旷 都算干净企理 枱与枱距离都算远 唔会太嘈吵。一坐低就摆低热水洗碗同消毒。 附近几枱全部都打边炉/羊腩煲 😍 我地都学下人try try 个羊腩煲😋😋.▪️双冬羊腩煲$268(细)我地得2个人就叫左个细Size, 如果叫「大」既就$338 ,另外会包埋一份生菜。话就话细Size 但份量都唔马虎 有大约8-10件羊腩 肥瘦均匀 唔会得肥膏 重点既双冬(冬菇同冬荀)好足料 食极都食唔完! 羊腩香酥味好重 汤底亦好浓郁 好适合再加其他野打边炉。.▪️大肠墨鱼滑$128小菜方面 我地就Order左个大肠墨鱼滑😍 老板话系大肠包墨鱼滑一齐炸 两样野出奇地咁夹 大肠唔会有肥膏(因为要包著墨鱼滑)墨鱼滑加大肠夹埋一齐唔会太油腻得黎又好满足!呢个出面食唔到 值得一食😜.▪️椒盐鲜鱿$88饮啤酒又点少得椒盐炸物 睇间大排档整野好无食 椒盐都算好考功夫 炸粉唔能够太厚得黎又要够脆身 鱿鱼唔可以太硬 咁咬落口先会松软👍🏻 呢间椒盐抵
▪️双冬羊腩煲$268(细)
▪️大肠墨鱼滑$128
▪️椒盐鲜鱿$88
呢间椒盐抵赞😜做到水准之余只系80几蚊
大排档旁边个街市有间新公厕(所以厕所好干净)饮得多啤酒都唔怕去多几次厕所😎 小炒同羊腩煲都超水准 重点真系坐得好舒服(露天又唔迫人)啤酒都系30几蚊支 放工黎啤啤佢食小炒有得谂😋