2018-04-08
睇戏就话羊加鱼就等于个鲜字,虽然我就唔系同一道菜色用晒两种食材,但系就叫咗羊同鲍鱼,两样都好美味!羊腩煲最重要就系火候十足,羊肉要够嫩滑,汤底要够浓厚,食完先至会有暖嘅感觉!而且佢有好多配料,例如马蹄、竹笋等,令汤底更鲜甜,而且侍应帮我地定期搞下个开着嘅Gas炉,唔会黐底,食得放心!鲍鱼非常之鲜美,而且一啲都唔细只,我哋四个人一共食六只鲍鱼,而且用果皮去蒸,令到甜美更加出众!我仲钟意用啲豉油去配搭,味道更佳!花胶北菇煲真系童叟无欺,花胶真系好厚好足料,冬菇更加够味,加上蚝油焖煮,味道非常之满足!对女士更加系恩物啊!以前妈咪好钟意煲猪肺菜干炖汤,还可以以形补形,改善呼吸系统,但佢而家好少系屋企煲,因为洗猪肺好攰!呢个汤精粹系猪肺要洗得干净,否则就会有一阵奇怪味道,但呢度洗得好干净,清甜润喉,我饮咗三碗!生煎包我比较钟意呢款传统的,实净而且多汁!最后仲有个南瓜糖水,令今晚晚餐更加完满!
生煎包我比较钟意呢款传统的,实净而且多汁!
最后仲有个南瓜糖水,令今晚晚餐更加完满!