2022-10-20
📍King Ludwig Beerhall #KingLudwigBeerhall#MFJ赤柱 #MFJ西餐 #MFJ德国菜人均消费: HKD350每次去美利楼都会去一楼食西班牙菜,今日心血来潮去左二楼食德国菜 @kingludwigbeerhall !咦!有惊喜㖞!餐牌选择好多,真系花多眼乱😵⭐️ 德国面包圈配牛仔肝酱 $35食德国菜点都要食返个Bretzel 🥨 我本身对Bretzel冇乜兴趣,不过佢热辣辣,再加牛仔肝酱真系好香好正😋💯 匈牙利牛肉浓汤 $210Beef Goulash! 我好钟意Goulash 够厚够浓味,而且有啲菜粒唔会太寡!佢哋呢个够晒浓味,有好少好少嘅辛辣香,正!⭐️德国风干肉拼盘配德国面包圈 $225拼盘有Black Forest Ham 同Pork belly,有啲沙律菜同 Bretzel,仲有Bavaria Blue Cheese 德国蓝芝士 同 Camembert 金文拔芝士!Black Forrest Ham我几钟意,芝士的话我prefer Camembert ,贪佢软身无咁浓!Pork belly 同Bavaria Blue Cheese 我就麻麻🤣
#MFJ赤柱 #MFJ西餐 #MFJ德国菜
人均消费: HKD350
餐牌选择好多,真系花多眼乱😵
⭐️ 德国面包圈配牛仔肝酱 $35
💯 匈牙利牛肉浓汤 $210
⭐️德国风干肉拼盘配德国面包圈 $225
💯德式薯仔沙律配瑞士葱 $60
唔系讲笑,真系好好味! 😲 佢系好细粒嘅薯仔,但系佢好滑好香,越食越想食,又唔会饱㗎㖞!
⭐️ 海鲜小食拼盘 $210
海鲜拼盘有炸鱼柳,中虾,青口,鱿鱼圈,炸薯条,我钟意个中虾同鱿鱼圈,够热又有口感,点埋他他酱简直一流!大人细路都啱食
⭐️ 卡邦尼意大利粉配半热蛋酿大菇及烟肉 $175
成日都话西餐食卡邦尼好难难食,咁佢又真系几好好味嘅😂 个汁啱啱好,唔会太多或太少,除咗烟肉粒,佢仲有两大条烟肉!比较特别嘅系去过半熟蛋酿大菇,只大菇都好好味!
⭐️ 德式香肠拼盘 $280
香肠有纽伦堡猪肉肠,牛仔肠,猪肉脆皮肠等等,再配酸椰菜同脆炸薯仔!香肠就正常啦,不过佢个酸椰菜超好味,唔会好似好多德国菜咁好劲酸,反而越食越开胃!
⭐️ 脆皮烧猪肘配酸椰菜及脆炸薯仔 $250
又点少得德国猪手呀!个猪皮脆卜卜又有口感,但又唔会太硬!猪肉食落有少少风干嘅感觉,微微带喊,虽然已经好饱,但点都要食返一两旧!
佢个炸薯仔又同其他唔一样,有啲似麦当劳过年𠮶种炸薯角,好味
💯 烤纽西兰羊架配焗菠菜忌廉薯 $240
呢个真心惊喜!估唔到食德国菜可以食到咁好味嘅样架!见到个粉红色嫩肉已经流晒口水!啲肉嫩到不得了,微微带膻,超正!
连佢下便面啲焗菠菜都劲好味!OMG
⭐️火焰雪山配杏仁芭菲及鲜果 $125
象征式都食个甜品啦!拣咗个火焰雪山,大家见到点火多几过瘾 😂 啱晒钟意食甜嘢嘅人!
今次真系好惊喜,估唔到佢哋做得咁出色!
餐厅环境又有气氛又舒服,仲有无敌大海景,$350一个人真系好抵食 ✅
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #westernfood #westerncuisine #germanfood #germancuisine #相机食先 #赤柱美食 #西餐 #德国菜