2023-08-29 67 浏览
我地一行人先叫个七味豆腐,呢个岩晒送啤酒,豆腐真系炸到外脆内软,七味粉啱啱好包满晒每一粒嘅豆腐,辣辣地,好香,豆腐新鲜热辣咁炸起,食落真系热辣辣,但系咁样嘅豆味更加浓郁,就咁食已经好不得了,真系1️⃣0️⃣0️⃣之后同样系豆腐,不过系清淡啲既虾球豆腐蒸水蛋,水蛋系底,啲鸡蛋蒸得好滑,本身已经系一个好够味嘅蒸水蛋,再加埋水蛋上面嘅豆腐同虾球,成个感觉更加滑溜溜,豆腐同蛋都好滑捋捋,虾球亦都好鲜味,上面更加有少少XO酱去轻轻调味,系有层次嘅味道2️⃣0️⃣0️⃣跟住系好特别既污糟龙趸蒸鸡,其实系用一个蒸笼去蒸龙趸同埋鸡,未食过龙趸同鸡会放埋一齐去蒸,两个都系整得啱啱熟,唔会有过老嘅情况出现,龙趸肉好滑嫩,龙趸皮好厚,够晒胶质,鸡肉都系嫩嘅,而且仲有红枣香渗晒落去,一个系蒜香一个系药材香,口感味道都有层次2️⃣0️⃣0️⃣最后系够晒刺激既辣子鸡脆大肠,钟意食辣嘅人一定要食呢个,真系够晒辣,鸡粒唔会好大粒,但炸得好脆,大肠亦都系肥肥地,咁样口感反而更加柔韧,口感更加好,再加埋啲花生腰果同辣椒,全部一齐去爆炒,香味迫晒出嚟,又系送啤酒一流1️⃣0️⃣0️⃣