2018-05-16 3491 浏览
说起观塘精彩同埋推介食店, 除左各间CAFE外我自己好中意去新蒸武门!唔好以为呢间系食蒸点心呀其实系食好味既中菜~上星期系母亲节, 由于唔想同人迫所以早早就系呢间BOOK左位同妈咪预祝母亲节了! 已经差唔多成大半年冇来,餐厅明显装修左, 变得比之前简单和舒服了!而且明显愈做愈旺闗系客人真系好多,所以要来既朋友就要预先订枱了~我地今次点左个4人餐,点完餐后, 服务员好快上左个养生茶比我地有红枣杞子呀, 感觉茶味浓厚,多喝有益比坊间的食店做得更好!呢个4人餐包括有:蒜香薰蹄拼五香牛展足料炖汤冰镇鲜鲍鱼干烧虎虾姜葱霸王鸡笼仔蒸龙趸腩黑椒猪柳蒜蓉炒时蔬虾头油炒饭 蒜香薰蹄拼五香牛展 - 碟头大, 足够4位用, 薰蹄和牛展都做得唔错, 尤其喜欢薰蹄,肥廋适中, 咬落去充满蒜香, 又唔会太肥腻, 几好食! 足料炖汤 - 是日可选鸡汤和猪展汤, 我因为咳, 选了猪展汤, 感觉几够味几足料, 而且又唔会太重味精, 似在家妈妈亲手煲既足料靓汤 冰镇鲜鲍鱼 - 成餐饭既亮点! 系餐厅必食推介! 鲍鱼用冰镇做, 咬落去非常弹牙,而且感觉好鲜甜, 仲一啲都唔韧, 系非常非常好吃!难怪我隔离枱一坐底就话要

说起观塘精彩同埋推介食店, 除左各间CAFE外
我自己好中意去新蒸武门!
唔好以为呢间系食蒸点心呀
其实系食好味既中菜~

上星期系母亲节, 由于唔想同人迫
所以早早就系呢间BOOK左位
同妈咪预祝母亲节了!

已经差唔多成大半年冇来,
餐厅明显装修左, 变得比之前简单和舒服了!
而且明显愈做愈旺闗系
客人真系好多,所以要来既朋友就要预先订枱了~

我地今次点左个4人餐,
点完餐后, 服务员好快上左个养生茶比我地
有红枣杞子呀, 感觉茶味浓厚,多喝有益
比坊间的食店做得更好!

呢个4人餐包括有:

笼仔蒸龙趸腩
黑椒猪柳
蒜蓉炒时蔬
虾头油炒饭

肥廋适中, 咬落去充满蒜香, 又唔会太肥腻, 几好食!

而且感觉好鲜甜, 仲一啲都唔韧, 系非常非常好吃!
难怪我隔离枱一坐底就话要点此菜了! 成为名菜不无道理!

干烧虎虾 - 虎虾只只都够大, 酱汁好好味又唔会太抢, 而且烧到虾瞉好脆,
但虾肉就好嫩滑好爽脆, 二口就食晒了!

姜葱霸王鸡 - 鸡肉超嫩滑, 尤其系脾位部份, 滑到想连皮食! 而且姜葱汁令到成只鸡食落好惹味!

笼仔蒸龙趸腩 - 我唔食鱼既, 不过妈咪话龙趸腩好滑好肥美!食完有啲漏,饮杯茶解吓滞先~

黑椒猪柳 - 送饭一流, 黑椒惹味又唔太抢, 好彩唔太辣, 猪柳炒得好入味但又唔鞋, 正!

蒜蓉炒时蔬 - 清新香口, 每条菜都有阵阵蒜香包围, 而且好翠绿好脆!

虾头油炒饭 - 漏左单冇上比我地, 不过因为太饱闗系, 唔想浪费食物所以冇追~尤佢~

新蒸武门
观塘开源道60号骆驼漆大厦3座1楼Q室