2018-04-19
这个月真的多了回家晚饭, 出外食饭少了很多..连带食评都一并少了~某天妈咪在投诉, 说已很久没带她出去食饭想起来的确是, 那好吧, 二话不说就带她去了东园酒家食个晚饭~ 东园酒家在湾仔, 地置超方便, 我由金钟行了约十分钟就到了!这里我都已食过几次饭, 觉得价位都算不错而且地位都好阔落, 侍应服务相当殷勤再加上食物真的好食所以也是一来再来哟!这晚母女二人分别点了:干炆𫠐鱼煲芝麻盐焗鸡(半)上汤蒜子浸苋菜是日靓汤白饭(一碗Share) 先来的是芝麻盐焗鸡(半)卖相都唔错, 刚炸好就上桌热辣辣好香哟! 不得不赞呢只鸡真的做得好好食!!!鸡肉好嫩滑多汁, 好有鸡味, 不过最精彩梗系芝麻鸡皮吧!用上芝麻涂在鸡皮上一齐炸真系不得之了! 好脆好滑呀成件鸡皮虽然心知食得多鸡皮好劲胆固醇, 但呢个芝麻鸡真系好脆口呀, 不能不食! 上汤蒜子浸苋菜 - 上汤味道清甜可口, 唔会死咸~ 炒香左既蒜子好惹味,而苋菜都唔错, 唔会整到太浓味太咸太淋, 清清地几好味~ 干炆𫠐鱼煲 - 小妹系唔多食鱼既, 所以呢款比妈咪评吓先妈咪话鱼都整得几好味又唔腥, 将𫠐鱼炸一炸先再炆整成煲, 相当香口惹味, 用来送饭一流!
这个月真的多了回家晚饭, 出外食饭少了很多..
连带食评都一并少了~
某天妈咪在投诉, 说已很久没带她出去食饭
这里我都已食过几次饭, 觉得价位都算不错
而且地位都好阔落, 侍应服务相当殷勤
再加上食物真的好食
所以也是一来再来哟!
这晚母女二人分别点了:
干炆𫠐鱼煲
芝麻盐焗鸡(半)
上汤蒜子浸苋菜
是日靓汤
白饭(一碗Share)
先来的是芝麻盐焗鸡(半)
卖相都唔错, 刚炸好就上桌
热辣辣好香哟!
不得不赞呢只鸡真的做得好好食!!!
鸡肉好嫩滑多汁, 好有鸡味, 不过最精彩梗系芝麻鸡皮吧!
用上芝麻涂在鸡皮上一齐炸
真系不得之了! 好脆好滑呀成件鸡皮
干炆𫠐鱼煲 - 小妹系唔多食鱼既, 所以呢款比妈咪评吓先
轮到汤了, 是日靓汤系候头菇廋肉汤哟!!! 呢度既炖汤系相当出名, 一大盅够晒4-5人饮都系hkd 128咋, 而且汤饮落好足料, 口感好厚好纯, 不过油份真系比较多, 隔一隔表面啲油就仲正了!
晚饭后仲送左碗红豆沙添, 唔会太甜仲系起沙架, 超好味!!!