2022-12-10
夜晚系我地老友小聚时间🥰🥰,今日我地约左尖沙咀专登去食片皮鸭😍😍,我地叫左个2人餐(6️⃣8️⃣8️⃣)。自从疫情以黎,几乎无出过去旅行✈️,难得可以系香港食到正宗嘅片皮鸭🤓,梗系要同大家好好分享🥰🔥大都烤鸭呢款片皮鸭嘅正宗程度有得同多年前喺北京果时食有得挥😚😚鸭皮炸得够松脆,咬落去索索声😛,鸭肉少有地可以整得唔柴之余又带有少少嫩滑😍😍。最令人惊喜嘅系佢嘅饼皮🫔,非常薄身而且有少少烟韧,包裹住嫩滑的鸭肉同脆皮再加上清爽嘅配料(哈蜜瓜,大葱,萝卜,青瓜)。口感多层次,丰富嘅配料更增加左肉本身嘅鲜甜🥰🥰。一啖食落去,真系好味又满足🤩🤩推介指数⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥟淮扬灌汤小笼包另外一样小编好推介嘅菜品就系小笼包🥰。轻咬一口,入面嘅汤汁已经充斥成个口腔,味道鲜美,就彷佛饮紧一啖阿妈煲左好耐嘅靓汤🥣🥰。推介指数⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍤黑椒酱爆虾球从来未食过如此特别嘅虾🦐🤭。特别之处不在于🍤嘅块头大,而在于火候掌握得刚刚好。🦐处于未熟将熟之际,喺佢味道最鲜甜可口嘅时候就被淋上秘制酱汁,佢嘅酱汁食出秘制甜面酱嘅味道,凸显左虾嘅甜鲜味🥰🥰推介指数⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥣元贝鸭丝羹唔好睇少佢细细一碗,但入面汤底嘅复杂程度不亚于一碗佛跳墙🍲。入面嘅鸭
🔥大都烤鸭
呢款片皮鸭嘅正宗程度有得同多年前喺北京果时食有得挥😚😚
🥟淮扬灌汤小笼包
🍤黑椒酱爆虾球
🥣元贝鸭丝羹
唔好睇少佢细细一碗,但入面汤底嘅复杂程度不亚于一碗佛跳墙🍲。入面嘅鸭丝同元贝丝口感已经num到几乎为液体🫕,但外型仍保持著丝状,但饮落已经同汤底嘅口感融为一体😍。已经分唔清边啲系鸭丝元贝丝,边啲系汤底本身🤣做到呢个程度真系好考验师傅嘅耐性同功力👍👍,大概这就是匠人精神吧🥸
推介指数⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢间餐厅嘅烤鸭正宗✅,小笼包有多年前去上海食灌汤包一样咁惊艳✅,Nice👏🏻👏🏻。好难得喺千里以外都能食到咁正宗嘅当地美食♨️🥰🥰
(等位嘅时候隔住玻璃偷影师傅片片皮鸭,师傅大大方方举著烤鸭等我地影🉐️清楚啲😄😄)
❤️服务系从客人未入门已经开始☺️