2020-06-12 39 浏览
居于九龙的小朋友,突然有机会过海而且要去大坑,就决定发掘附近美食。街角位有间正宗印度餐厅及酒吧,外观已经好有印度特色,内里装潢同颜色配搭亦好特别。餐牌上有中、英、印度文,唔洗怕睇唔明同沟通唔到,落单时手指指就成功叫到想叫ge食物,不过因为唔熟识印度菜式所以都唔系好识拣。落单后店员有再为我地介绍一啲前菜,但因为当日天气实在太热,冇咩胃口,所以都冇再叫野食了。                            Mango Lassi系芒果味ge印度酸奶,好厚身同好浓芒果味,个人好喜欢。呢个小食系送的,印度呢款脆饼我唔知叫咩名,但我好喜欢食,所以去到印度餐厅想叫都唔识叫,知道ge朋友可唔可以话我知。所以有呢款小食送好开心,有四款唔同酱,色彩好缤纷,味道各有特色,冇幻想中咁辣。(上)咸煎饼、(下)乳酪烤饼,因为叫左两款包,店员留低小食个四式酱俾我地继续食。咸煎饼大大块,有少少油。乳酪烤饼中间有啲芝士同香草味。(左)马沙拉鹰嘴豆、(右)印式炖羊肉,两款食物都有个小火点热住啲食物。马沙拉鹰嘴豆啲豆好林,马沙拉个人唔知系咩,上网查过大概系指由多种香料混合成ge调味料,包括香辛料,包含肉桂、肉豆蔻

,个人好喜欢。
Mango Lassi

咸煎饼大大块,有少少油。
乳酪烤饼中间有啲芝士同香草味。
(上)咸煎饼、(下)乳酪烤饼

马沙拉鹰嘴豆啲豆好林,马沙拉个人唔知系咩,上网查过大概系指由多种香料混合成ge调味料,包括香辛料,包含肉桂、肉豆蔻、黑胡椒、小荳蔻、姜等视乎大厨秘方,呢度ge马沙拉鹰嘴豆味道恰好,唔会过份浓烈,配合烤饼食亦好美味。
印式炖羊肉羊肉亦好林,咖哩味亦恰好,个人唔觉得好辣。
(左)马沙拉鹰嘴豆、(右)印式炖羊肉

(左)印式炖羊肉、(中)咸煎饼、(右)马沙拉鹰嘴豆

唔知正中印度菜味道,所以一直概念系会所有野食都好辣、好浓香料味,试过呢间印度菜,认为都可以接受。店员好友善,忙完会埋黎倾下计,问下岩唔岩食。Thank you
2020-06-11
用餐优惠