2017-08-01 15146 浏览
自从铁路可达西环,由新界西过黎都方便得多,唔知系咪因为咁,近年西环都多左好多食店,带动不少区外人前来揾食。讲到台湾菜,阿元来了人气一直不减,对上一次试过略为失望,唔系太啱我地口味,今次就左喺佢附近嘅另一台湾食店:请坐。周日下午时间,本来我系想去另一间文青餐厅,可惜佢地只剩下露天座位,烈日当空我梗系耍手拧头。转战「请坐」,好在快一步有两个位,否则要喺外面排队呢。餐牌选择唔算好多,饭、面、汤、蛋饼、小食等,本来真系想点好多好多野食,因为样样都吸引,可惜我地仲有下一餐,只好忍痛点几款,留待下次再食。相对阿元来了嘅台式装潢,请坐显得较为新派,设计比较简约,店名、黑色门面、白色木色为主调,骤眼睇以为系间cafe,店内位置唔多,枱櫈有点密麻,餐枱有点小,搭枱系基本,一人点一碗面、小食、饮品,仅仅放得落,不过相对阿元,个人认为已经算比较舒适,当然啦香港寸金尺土,食完个饭都唔好谂住喺度坐太耐啦,你估真系台湾咩。得知小店由两位嫁到香港嘅台湾妈妈经营,主打家乡味道,当日亦都喺店内见到其中一位店主,落手落脚招呼客人,店员都亲切有礼。除左食物有水准,还能感受到台湾人的态度真好红烧牛肉面 $68面嘅价格系全店最

红烧牛肉面 $68
面嘅价格系全店最高,系少我地觉得好食嘅牛肉面,特别喜欢店家嘅面条,虽然偏幼身,但软硬适中有嚼头

牛肉份量不少,几件似牛腩咁嘅口感带筋,比起牛肋条可能冇咁腍身,但有两件特别嫩腍松软,睇你好唔好彩。
汤头很对味,面头有少量酸菜、葱粒,入口随即散发微微花椒味,比起一般嘅红烧多一点香辣,味道较重但汤底唔会好油腻,饮完亦唔会觉得好口渴,凭住呢一点香辣,我已经知道自己会再访

起司蛋饼 $29
蛋饼除左原味,可配玉米、火腿、起司、鲔鱼、九层塔、肉松、木鱼花等不同材料,定价 $25-35。
看似普通嘅材料,不过要啱我地口味就唔简单,食过程班长嘅蛋饼比较起来有明显分别,后者煎得较酥脆,带点手抓饼口感,但我地就觉得有点腻。请坐嘅蛋饼偏柔软,饼皮光滑只有少量葱,食落烟韧唔干,面头加有酱油,馅料选浓郁嘅芝士,微微拉丝,稳阵之选,只系份量颇多

如果独食一个面再加蛋饼或许会饱滞,我地想多试几款小食都无能为力。同时听到隔离枱讨论道话觉得肉松蛋饼更好食,又再次令我想回访了。

香肠 $26
讲到最挂住嘅台湾美食,其中台湾肠走唔甩,特别系男朋友,去亲旅游每日都要食,就好似我去到韩国日日都要食鱼糕一样。
但香港冇一间整得好食,因为男朋友要嘅系煎到香脆,喺夜市有十档八档𠮶种。而非白灼肠 (食过阿元来了嘅肠大概知道我地讲边种)
26蚊得𠮶4条仔,真心贵,不过啱食冇办法

洛神花茶 $10 (原价 $24)

茉香绿茶 $8 (原价 $18)
饮品选择不少,其中有十款饮品惠顾饭面小食可享半价,喜欢珍珠、椰果可加钱配。
请坐嘅饮品亦很对味,甜度唔高,清凉消暑。

喺香港食台湾野认真唔平呢,好多人都笑言,数字系一样,只系 dollar sign唔同。
喺度点个面点份小食点杯饮品,人均一百左右,可以接受。不过最紧要啱自己口味,唔啱食几平都冇用
2017-07-30