2011-12-23
果曰去到荃湾行街醒起openrice度有人赞荃湾歌德呢度d野几好特登上去试下,谁不知一试之下可以发生甘多事情!先讲我入去时约下午1点多唔使等位,但有人问我吸唔吸烟!奇怪唔系全面禁烟咩冇所谓啦最紧要d野好食!坐底约5分钟想叫野食但系冇人理我,当时很旺吗非也!全场得5台伙计有4个,只系佢地挂住倾计睇我唔到嗜!大盖挥手4次终于有人见到洛单了!我叫左个什扒餐饮罗宋汤同冻柠水!先讲果汤够味有小小辣好好味(唔够埶),个什扒好底食有鸡亦,猪扒,牛扒,肠(最正系果牛扒几大件又唔痴牙)最后坯冻柠水真特色系用soda水冲架(太甜可能洛多左糖又冇咩冰啦)!食物方面大致都ok可以再试但系讲完食物就要讲番环境同服务态度啦!如上文有提及过吸烟问题,我坐下不久便看见有位先生吸堙了!当时我便找上一位黑衣女部长投䜣但对话过程实在令我气愦! 我:小姐可唔可以叫果位先生唔好食烟啊女部:小姐果便系吸烟区,你坐呢便系非吸烟区应该冇影响播!(态度什嚣张)我:咩香港仲有餐厅可以食烟咩!女部:唔好意思我劝旨左佢但系佢真系要食都冇办法,我再同佢讲下啦!(特然有礼貌左)如是这果位先生停左冇食,但相隔15分钟后佢再食,今次犀利,果女部长同
先讲果汤够味有小小辣好好味(唔够埶),
我:小姐可唔可以叫果位先生唔好食烟啊
我:咩香港仲有餐厅可以食烟咩!
如是这果位先生停左冇食,但相隔15分钟后佢再食,今次犀利,果女部长同佢有讲有笑仲一斋食埋烟添!心想再投䜣巳没用了只好埋单便走,谁知当离去时竟然听到女部长和吸烟客的一夕有心给我听的说话!
女部:边可能就到甘多啦!
吸烟客:唔受得烟味咪带个氧气筒出街啦!
有冇甘离谱啊我本来以为经济唔好冇生意!原来系佢地唔忧做!
具实食物出品ok品种多有宣传并唔够,做得再好都冇用一种甘既服务态度试问又黠会好生意呢!
希望下次再黎既时候你地会有改善啦!
gina
23/12/2011
题外话/补充资料:
本文虽非全为食评但本人认为食物质素,环摬,服务态度都很重要,只为希望这所老牌餐厅有所改变而并非针对某人!
敬希登出