2022-07-31 1626 浏览
今日预祝家人生日,晚饭大家入咗流浮山食海鲜。家人通常入流浮山都会帮衬成记海鲜酒家,所以今次都系呢间。而我本身对海鲜只系一般,尤其系唔食鱼及蟹,所以通常一家人食海鲜时,都会另外叫一啲其他食品。我地一班人大约8点前于附近海鲜档拣好海鲜,就入座等食。豉油王大虾 - 够新鲜,上菜时已经开双飞,方便处理。肉松茄子 - 呢个系店主推介,上枱时有惊喜,感觉唔会油腻,而且亦好食。生炒骨 - 炒得够火喉,而且肉质时间控制得好。蒜蓉蒸扇贝 - 上次都有叫呢个,新鲜又大粒,水准保持。蜜饯金蚝 - 金蚝好香,咬落口齿颊留香。白灼圣子 - 好新鲜,够夹姜葱蟹 - 我无份食,但有份帮家人用钳开,见到好够肉,而家人意见系肉质好鲜果皮蒸斑腩 - 家人意见,条鱼有啲肥,食落有啲滞面酱生菜 - OK腐乳炒通菜 - OK扬州炒饭 - 虽然已经好多𩠌,但个饭炒得好够火喉,而且配料丰富。另外,成记的店内环境干及卫生干净企理,而且服务亦令人满意。价钱公道合理。去流浮山食海鲜的可以考虑。
今日预祝家人生日,晚饭大家入咗流浮山食海鲜。

我地一班人大约8点前于附近海鲜档拣好海鲜,就入座等食。

豉油王大虾 - 够新鲜,上菜时已经开双飞,方便处理。
生炒骨 - 炒得够火喉,而且肉质时间控制得好。
蒜蓉蒸扇贝 - 上次都有叫呢个,新鲜又大粒,水准保持。
蜜饯金蚝 - 金蚝好香,咬落口齿颊留香。
白灼圣子 - 好新鲜,够夹
果皮蒸斑腩 - 家人意见,条鱼有啲肥,食落有啲滞
面酱生菜 - OK
腐乳炒通菜 - OK