燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-09-17 160 浏览
今日经过天后清风街,闻到阵阵烤肉香味,一睇原来系这间《烧肉屋》的餐厅传出来,咁啱又肚饿,唔使谂一于入去开餐。入到餐厅,装修好有日式风味,座位虽然唔算多,但都坐得几舒服,店员又好礼貌。头盘~法国生蚝,size适中,肉质Creamy,非常新鲜。跟住系~超长日式牛仔骨,Size真系好长,一路烧一路闻到肉香,食落口肉质好嫩滑,又冇渣,再用块生菜夹住嚟食,冇咁肥腻,又另外一种食法。薄切A5宫崎和牛后腰肉~呢片肉比较薄身,上下兴一下即刻可以点鸡蛋和酱汁一齐食,呢片和牛入口即溶,好有牛味,加埋蛋浆更加滑口。蒜蓉牛油帆立贝,帆立贝加上蒜蓉牛油香味,原来可以咁夹,又冇冚咗啲海鲜味,超好食。我哋仲嗌咗两杯特饮~葡萄爱梳打,海中锦鲤梳打,两杯都好特别,饮完感觉好清新。总括嚟讲,呢间餐厅,食材新鲜,款式又多,同朋友食饭倾偈,不错的选择!

头盘~法国生蚝,size适中,肉质Creamy,非常新鲜。