2022-12-06
朋友想食生蚝,我之前去过一间蚝湾食过都唔错,今次就带埋朋友一齐去天后店二访。蚝湾天后店地方就唔大,墙上壁画写满国家名,其实系依照世界地图所组成,睇落都几有心思。▪️生蚝我地叫咗个5款生蚝1)Tia Maraa Pearl2)Speciales Lamber - No23)Krystale - No24)La Perle Noire 5)Cocollos - No0以法国蚝、爱尔兰蚝为主,由Tia Maraa Pearl开始顺次序食起,味道由淡至浓味顺序食;每只生蚝都好清新鲜甜,海水味浓,连带子位都系特别甜㗎。▪️刺身北海道带子 带子肉厚,味道鲜甜,唔需要点酱汁调味。▪️北海道活赤贝赤贝好新鲜,食落爽口清脆,味道鲜甜。▪️车厘蚬有海水味,味道同样鲜甜有咬口。▪️加拿大海胆海胆完全没有腥味,入口Creamy,味道劲鲜甜,原全唔需要点酱油,食完想再Encore 。呢个真系超级大满足。▪️清酒蒜蓉煮活蚬汤放上台时已经闻到好香蒜蓉牛油香味,活蚬劲大只,厚肉鲜甜。清酒味唔算好浓烈容易入口,鲜味十足好好饮。▪️龙虾忌廉意粉 龙虾已经预先去壳,食起嚟啖啖肉方便我呢啲怕剥壳嘅人。忌廉意粉奶味香浓,意粉挂晒酱汁,加埋炒
▪️生蚝
4)La Perle Noire
5)Cocollos - No0
▪️刺身
北海道带子
带子肉厚,味道鲜甜,唔需要点酱汁调味。
▪️北海道活赤贝
赤贝好新鲜,食落爽口清脆,味道鲜甜。
▪️车厘蚬
有海水味,味道同样鲜甜有咬口。
▪️加拿大海胆
▪️清酒蒜蓉煮活蚬汤
▪️龙虾忌廉意粉
龙虾已经预先去壳,食起嚟啖啖肉方便我呢啲怕剥壳嘅人。忌廉意粉奶味香浓,意粉挂晒酱汁,加埋炒过嘅洋葱粒,食落Creamy又香又惹味。
朋友食完都觉得好满意😍😍
特别系加拿大海胆,佢话要下次一齐再食过😋