2018-01-10 143 浏览
每到星期一就觉得难挨,所以星期一叫做 blue Monday 的确无错,加上家姐难得唔洗加班早收,今日特意同家姐二人行一齐出去食饭,去左位于黄埔九号水产入面嘅日本餐厅食日式定食同日式西餐可能今日系星期一,餐厅唔算多人,所以一入座就有枱,地方阔落简洁,我地二人行一人叫一个套餐,大家唔洗争每个套餐都跟每日是日红茶一杯,今日系热草莓味红茶,红茶系用茶包冲成,草莓味道好香浓,离远未饮都已经闻到,入落以为会有强烈酸味,估唔到味道清香,酸味比例好少,饮落好舒服,刚好依几日天气咁冻饮啱哂咖哩炸猪扒饭猪扒外层炸得好香脆,唔会太厚粉,咬落有咔啦声,肉质仍有少少肉汁,口感几软熟,日式咖哩汁浓郁得黎带少许微酸同微辣,汁中夹杂蘑菇片,拌匀饭一口食味道好开胃,本身我都爱食辣,如果辣味可以加强相信更出色纯日本白烧鳗鱼定食依个定食除左主角白鳗鱼同饭之外,仲有海藻乌冬、胡麻汁沙律同甜品小蛋卷,依个定食嘅白鳗鱼同平时食到嘅汁烧鳗鱼唔一样,白鳗鱼直接网烧,完全无预先搽酱汁烧,食落好香口,鱼肉肥美且鱼味浓,完全无腥味,而碟边有包生椒粉,可以净食鳗鱼或沾粉食,另外亦附跟Wasabi酱油、海盐同柚子汁,有多款酱盐可以沾住食,每

咖哩炸猪扒饭

纯日本白烧鳗鱼定食
依个定食嘅白鳗鱼同平时食到嘅汁烧鳗鱼唔一样,白鳗鱼直接网烧,完全无预先搽酱汁烧,食落好香口,鱼肉肥美且鱼味浓,完全无腥味,而碟边有包生椒粉,可以净食鳗鱼或沾粉食,另外亦附跟Wasabi酱油、海盐同柚子汁,有多款酱盐可以沾住食,每款味道我都钟意,配饭一齐食完全唔会闷

海藻乌冬份量等于一碗饭份量,食落有d似乔麦面,但质感依然同平时食嘅乌冬一样软滑顺口,配左香浓清汤,味道唔错喔

食完正餐终于到甜品,定食套餐有包一件小抹茶蛋卷,但因为想食另一个口味,所以转了香草味蛋卷,蛋卷用左日本福冈鸡蛋同北海道牛奶整成,入口又软又绵,忌廉食落香滑又唔腻,好似雪糕口感咁,好好味,超满足啊!