2024-06-27
最近经过Southside,发现咗呢间新开张的意大利餐厅,见到装修环境唔错,就去试一试。我食咗佢地个午市套餐,有头盘,主食,甜品同餐饮。首先点咗一个蕃茄汤,呢碗汤同外面饮到的蕃茄汤完全唔同,唔系平时饮到的蕃茄膏味,而系非常清新的新鲜蕃茄味,质地顺滑得嚟又有浓浓蕃咖味,值得一试。跟住主菜系和牛肉酱意粉,意粉食落质感唔错,亦非常挂汁,每啖到食到酱汁同和牛粒。最后,重点甜品嚟到,由于同朋友一齐食,大家share 咗唔同甜品,有Tiramisu 同雪皅。甜品真系非常有惊喜,原本以为呢D 餐厅甜品质素都系一般,但佢地个Tiramisu 绝对值得加钱同encore!!! 首先讲咗个雪皅,我地食咗青苹果同士多啤梨,酸酸甜甜咁,亦有生果清香,唔系免费用嚟充数𠮶种甜品质素。最最最紧要就系Tiramisu,面头的cream 入口即溶,满满浓郁可可香味,蛋糕层湿润得嚟带有酒香,加埋少少曲奇脆脆,令口感更上一层楼。每一种味道同质感完美平衡,绝对系我食过最好味的Tiramisu,值得大推除咗食物美味,呢间餐厅ge 装修都令我留下深刻印象。墙上有手绘壁画,坐位都好舒适,好适合同朋友一齐嚟食野chill 下。
我食咗佢地个午市套餐,有头盘,主食,甜品同餐饮。