2020-12-29 1085 浏览
今日相约朋友去行街,所谓的行街是由筲箕湾沿着海旁行去中环方向,正所谓三军未动粮草先行,我哋相约左喺筲箕湾食过煲仔饭先至出发。朋友之前食过呢一间佢话好好食,所以我哋今日就来会一会佢,我选择咗腊味煲仔饭,因为我不食润肠,所以变咗系腊肠和腊肉双拼,大约等咗15分钟上枱,上枱时已经闻到好香的饭香,热力十分澎湃,一打开煲盖,香味即刻源源不绝涌上来,之后加咗少少的豉油,感觉即刻源源不绝涌上来。腊肠有少少烧酒的味道,而腊肉就比较大件,要食就比较辛苦,如果切细一啲就会好啲,方便咀嚼。煲仔饭下面嘅白饭,由于渗透腊味的油分,再加上一个特制嘅豉油 ,其实就咁食已经好好食,曾经听人讲过,筲箕湾去食煲仔饭嘅天堂,下次有机会我一定会食埋另外果两间,睇吓边个先至系筲箕湾冧巴温!

腊味煲仔饭
腊味煲仔饭