2017-06-10 1357 浏览
中环返工嘅朋友,如果想简简单单食个午餐, 都会行过嚟和安里,因为呢度由街头到街尾都有价格平实嘅餐厅。今日我选择咗有缘小叙。呢度最出名系“biang biang面”。 墙上好多剪报都有介绍。佢系一种阔身同扁身嘅面,比河粉更阔同埋更实净,成条过冇剪断嘅。只面有汤面同捞面两种食法,之前食过汤面都唔错,但而家天气太热,就觉得唔太适合,所以今日选择捞面。来到嘅时候面身系冻嘅,但系上面有热辣辣嘅芹菜饺。我即刻将酱料同碗面捞匀, 唔使摊冻就可以食。面身偏硬,而且我叫嘅小辣容易入口。相比起周围都有嘅车仔面,biang biang面特别好多。平均消费大约50蚊,系一个抵食嘅午餐。

2017-06-07