2022-08-25 32 浏览
自己好钟意食日本嘢,而家红磡土瓜湾区都出咗好多新嘅餐厅,今日真系要来呢边好好探索一下。嚟到餐厅附近已经好有日本特色,商场都系由日本嘅灯笼挂饰等,好多人都嚟呢度打卡。石头烧系边度嘅出名菜式一定要试吓,马上嗌咗一个鹿儿岛黑豚肉眼,套餐配饭、沙律和面豉汤。黑豚肉眼一上枱份量十足有四块又大又厚身嘅肉眼扒,油脂分布漂亮非常吸引!店员非常细心提醒我哋石头烧嘅注意事项⚠️烧肉嘅时候千祈唔好同时落啲烧肉汁因为会引起油脂四浅,然后店员就俾咗围裙我。第一块肉眼扒我哋食原味,只系落咗盐同埋黑椒粒。一边烧一边调味非常好玩。冇落到烧肉汁但系本来黑豚肉眼扒嘅油脂分布好平均,充满猪肉嘅油香,肉质唔会硬,非常松化,同埋最重要嘅系佢绝对冇猪肉嘅油腻感!简单嘅调味已经好惹味,所以就咁得盐同埋胡椒都非常香口!之后嘅就落烧肉汁,一般坊间嘅烧肉汁都会太浓味好咸,但系呢个烧肉汁绝对唔会。佢系带少少酸酸甜甜,味道本身唔会太浓郁。我觉得配上猪肉就啱啱好,然后烧肉汁配埋白饭一齐食完全令人增加食欲。烧肉、烧肉汁加白饭完美配合。而且你唔好睇小佢个白饭白饭上面嘅味之素,味道都非常特别,唔同坊间一般类似七味粉嘅嘢,佢调味出色香料非常之香。连上边

烧肉、烧肉汁加白饭完美配合。
连上边嘅味之素都特别好味,不知不觉我成碗白饭已经食晒!

而且配上柚子酱汁沙律及面豉汤可以中和味觉,非常满足。
最后叫多一个小食江户前嫩煎吞拿鱼,佢系好似炙烧咁样,唔会太生,即使钟意食鱼生嘅朋友都可以试吓!鱼肉嫩滑配上少少酱油嚟食味道刚好。

我见隔离有埋拉面选择,下次可以再去试埋,相信一定都会系高质素!