2020-07-18
🌱 素肉燥杂菜红米饭 @ 大快活 🌱其实食素咁多年,真系绝少午餐晚餐会去大快活。因为基本上系冇嘢食。虽然呢两年佢哋有「美味素」系列,但可能技术上问题,唔系间间分店都有,试过间中入去都唔见有,所以好多时都费事入去了。咁啱今日出去开会后返屋企,唔太想煮饭。经过大快活就打算买外卖返屋企食煮少餐。竟然见到餐牌上有一款「美味素」系列: 就系用新猪肉做嘅「素肉燥杂菜红米饭」。既然咁有缘有素选择,见张相又几靓仔,就叫一个返屋企食啦。返到屋企打开,喺外卖盒中嘅佢个样变得有少少颓颓哋,不过仔细睇真,用料几丰富:新猪肉整嘅素肉燥、椰菜花、豆角、车厘茄、豆腐、迷你蕃薯仔、红腰豆配红米饭,感觉健康,味道不错但略为偏重。素肉燥份量偏少(底下其实系椰菜花同饭),不过 $42 有新猪肉菜式仲包饮品都算抵食。好难得连锁快餐店会提供素食选择,而且过一排会换新菜式,睇得出相当有心,实在值得支持。希望大快活可以做到每间分店都可以提供素食选择,甚至会有多啲素食选择同菜式畀大家。📍大快活 (粉岭)地址:粉岭粉岭名都中心2楼86-88,51B,52C号舖电话:28568666营业时间:星期一至日 7:00 - 21:30
📍大快活 (粉岭)
地址:粉岭粉岭名都中心2楼86-88,51B,52C号舖
电话:28568666