2016-08-15
上两个星期嚟到土瓜湾美景街路边㶽晚餐,山长水远过到嚟呢边当然就系要食好嘢啦!鸡煲同鱼㶽都十分之出名的路边㶽,环境舒适冷气通爽!平时经常都食鸡煲所以今次就决定叫个鱼㶽!点左呢个招牌烤鱼用上石蚌鱼!$198 + 78 我记得之前妈咪讲过话呢种鱼系好靓嘅,鱼肉质鲜嫩而且唔多骨架!所以加78都抵比啊!鱼系超级大条配上好多嘅金菇鸡脾菇等等嘅配料!汤底浓郁好味!仲有干葱等等,只系叫咗微辣,少少辣香抢喉更好吃,最重要系呢条鱼十分之新鲜,炸过后,外皮香脆,里面的肉十分之鲜嫩而且很滑!一个鱼煲其实呢两个人真系食唔晒,不过呢都仲想加少少配料!因为我同牛魔王食饭,所以一定要点牛肉食啦!呢个手切鲜肥牛同牛肩肉起好,水准好高,牛味香浓而且厚薄适中!尤其是鲜肥牛,肉脂肪嘅分布十分之平均,食落有入口即溶嘅感觉!我发现原来香港有好多男仔都钟意食鹅肠,但另大问题就系系女仔面前又好难同佢讲话要食,所以好多时男性们都唔会响女仔响度嘅情况之下叫鹅肠,鸡子等等嘅食物!不过系我面前就唔好想食唔食喇!因为食物面前人人平等啊!呢度嘅鹅肠都系新鲜货色,唔系𠮶啲制过黄色半透明果种!脂肪层十分丰满!食落去爽口而且有种甘香嘅感觉!钟意食嘅朋
我记得之前妈咪讲过话呢种鱼系好靓嘅,鱼肉质鲜嫩而且唔多骨架!所以加78都抵比啊! 鱼系超级大条配上好多嘅金菇鸡脾菇等等嘅配料!汤底浓郁好味!仲有干葱等等,只系叫咗微辣,少少辣香抢喉更好吃,最重要系呢条鱼十分之新鲜,炸过后,外皮香脆,里面的肉十分之鲜嫩而且很滑! 一个鱼煲其实呢两个人真系食唔晒,不过呢都仲想加少少配料!因为我同牛魔王食饭,
所以一定要点牛肉食啦! 呢个手切鲜肥牛同牛肩肉起好,水准好高,牛味香浓而且厚薄适中!尤其是鲜肥牛,肉脂肪嘅分布十分之平均,食落有入口即溶嘅感觉! 我发现原来香港有好多男仔都钟意食鹅肠,但另大问题就系系女仔面前又好难同佢讲话要食,所以好多时男性们都唔会响女仔响度嘅情况之下叫鹅肠,鸡子等等嘅食物!不过系我面前就唔好想食唔食喇!因为食物面前人人平等啊!
呢度嘅鹅肠都系新鲜货色,唔系𠮶啲制过黄色半透明果种!脂肪层十分丰满!食落去爽口而且有种甘香嘅感觉!钟意食嘅朋友们千祈唔好错过啦! 最后叫了呢一个可以放汤食亦都可以即食嘅王牌让油炸鬼!
新鲜香脆嘅油炸鬼酿上墨鱼滑,配上蟹子粒,点甜酸酱已经十分之好食,放汤都好一样咁正!墨鱼滑超级足料,基本上系成个油炸鬼里面都系,墨鱼滑爆出黎咁仔!仲要系即叫即整新鲜无比! 买单大概都系二百零蚊位,价格合理两个人食一个鱼煲加两个材料刚刚好!下次如果同身边嘅男仔朋友去打边炉,不访问下食唔食鹅肠啦!因为好多时佢哋都会怕羞同唔好意思架!
路边㶽的鱼㶽真系好好味,鱼十分之新鲜完全唔腥,即叫即捞咁滞,钟意食鱼㖞嘅朋友们值得泥呢度试吓!