2018-09-05
老友记话北角开咗家新酒店,佢哋嘅自助晚餐喺超长时间,由18:30pm-22:30pm,而且,食物方面有唔少卖点。其实,呢一区都甚少嚟,但既然有新嘢,而且,又可以同啲老友聚一聚,时间长可以慢慢倾个够,就算未喺快乐周五,一样可以好开心食番餐。餐厅Farm House就位处五星级嘅「海汇酒店」(Hotel Vic)西座2楼,离地铁站都只喺5-10步程,非常方便。既然叫得Farm House,环境自不然有点关联,一室木系,部份地方更搭建成农舍模样,架上放置好多盆栽,而且,地方阔落,楼底好高,枱与枱之间距离足,配合上柔和嘅灯光,令整体环境都予人悠闲舒服,感觉轻松。食物嘅摆放基本上可以讲喺分两大片区,一入门口嘅片区,集中于沙律、冷盘、海鲜、刺身及寿司、甜品、饮品呢6个类别。即刻去片,等小弟逐类介绍,不过,话晒都先后有序,甜品就番待最后先讲。即榨蔬果汁平时真喺极少一开始就介绍饮品,因为,大部分自助餐都喺供应啲果汁、啡茶之类,甚少称得上特色。但呢度就提供即榨蔬果汁,据侍应介绍,仲喺日日不同,是晚就有甘笋、雪梨及西瓜,你想点沟都得,或者净喺一款都可以。小弟心多,就先要杯三沟清新一吓味蕾,天然嘅蔬果汁当然
平时真喺极少一开始就介绍饮品,因为,大部分自助餐都喺供应啲果汁、啡茶之类,甚少称得上特色。但呢度就提供即榨蔬果汁,据侍应介绍,仲喺日日不同,是晚就有甘笋、雪梨及西瓜,你想点沟都得,或者净喺一款都可以。小弟心多,就先要杯三沟清新一吓味蕾,天然嘅蔬果汁当然无得输啦,正呀,所以,是夜前前后后都饮咗三几杯。
咁都顺便讲埋有咩自助饮品供应,一边嘅冻柜有支装可乐、雪碧及忌廉,而另一边则放置两大部咖啡机,有多款意式咖啡供选择,不过,咖啡机嘅出品大家自然心里有数;此外,多款「川宁」品牌嘅茶包、柠檬片、全脂奶,可以让客人作自己心水饮品嘅配搭。 沙律
老规矩,小弟食自助餐嘅首发设定喺沙律,因为,食咗沙律先真喺会开胃啲,无咁快滞。晌沙律吧,排列咗4款沙律菜、13款配料、4款酱汁及油醋,唔详细讲,自行看图索骥;而另一边冻柜,则供应几款现成沙律,例如烧田园杂菜、苹果沙律、烤鱿鱼配西柚沙律、蕃茄沙律。 随心拣上自己嘅喜好,拼凑埋一小碟沙律拼盘,整体嚟讲,啲材料都几新鲜,所用嘅质素亦唔差。
正正就喺放晌冻柜之内,除冷冻住保存鲜度之外,有晒柜门,就更加衞生,唯一缺点喺一边门开咗,另一边就郁唔到。而冷盘方面,共有4款芝士、蔬果条、风干牛肉、莎乐美肠、烟鸡胸、烟鸭胸、冻肉肠、巴马火腿,算喺选择唔少㖞。 拣咗几款冷盘嘢,再晌另一边拎咗啲生果,自家制巴马火腿伴蜜瓜。虽然只喺几款冷盘食物滋尝,但均食得出质素。喺唯一唔记得拎啲芝士,之后亦无咗回事而错过咗。
食完两道生冷嘢,揾碗炖汤嚟暖吓胃先。汤品晌晒另一个食物片区,等阵先详细介绍𠮶边,依家就分享吓个炖汤。由于唔见佢有摆个名牌,所以,都唔喺百份百确定个汤名,但有啲瘦肉、响螺肉,入口清润、老火,饮完一身暖意。 海鲜
喺食自助餐嘅回本区,先扫视一下有咩海鲜先,包括:法国面包蟹、波士顿龙虾、翡翠螺、澳洲青口、纽西兰蚬同冻海虾,当然,如有埋生蚝就更回到本啦。 6款海鲜话多唔多,话少唔少,刚好砌成一小碟拼盘,摆得满满。面包蟹非常多膏,入口甘腴;龙虾、海虾同样肉质爽口,味道鲜甜;翡翠螺、青口、纽西兰蚬,亦喺质素不俗嘅货色,好满足。
小弟一向有个感觉,就喺晌自助餐所提供嘅刺身,普遍都喺啲普通货色,故此,都甚少晌自助餐中食刺身。不过,是夜经过「日本档口」,睇见啲刺身色泽亮丽,仲唔喺普通嘢,包括赤虾、带子、八爪鱼、吞拿鱼、油甘鱼、三文鱼,驻足八吓嘅时候,师傅仔更强调吞拿鱼喺蓝鳍,质素绝不失礼。因此,要一碟刺身跟朋友共享,不过,冻柜上面嘅杂锦寿司同卷物,就无谓嘥咗我嘅「储存空间」去试嘞! 6款 刺身,可以讲喺样样都几得,赤虾够晒大只,味鲜而虾肉带黏;带子劲厚肉,入口软滑鲜甜;八爪鱼爽口得嚟有韧劲,但却唔会好似橡皮咁样;吞拿鱼、油甘鱼、三文鱼都各有个性,据师傅仔讲,逢星期五六日更会有原条蓝鳍吞拿鱼即切表现,相信几有视觉效果同吸引力。
企近门口,已闻到阵阵香气,皆因对正门口就喺烤羊架同串烧,睇住师傅密密烧,香气一定四溢啦!隔离位就有烧西冷,大大条嘅西冷,就算薄切都好大件,而且,烧得非常靓仔,十分之吸引。配以上嘅肉类,薄荷啫喱、黑椒汁、烧汁及沙爹酱当然唔少得啦。 热盘
跟住介绍喺有咩热盘先,晌整个片区里面,热盘分开咗几排摆放,好处喺可以分散到人流,唔使啲客堆埋一齐攞热盘嘢食。而啲热盘都有揾电磁炉热住,第一排先有红酒烩鸡、白汁鲈鱼、甜蕃薯、扒杂菜、Lobster Pizza及煎鹅肝; 行过少少,第二排主要喺啲咖喱类,例如印度薄饼、印度薄脆片、黄姜饭、咖喱杂菜、咖喱角……等等。顺带一提,晌度仲放咗啲食咖喱嘅配料、西式面包及忌廉蘑菇汤。 兜过另一边,有第三排热盘, 3款热食:波士顿龙虾、咕噜肉同越南大头虾。隔离仲摆埋3款中式烧味:蜜汁叉烧、明炉烧鹅同烧肉。 面对多款热盘,有啲都几想试,所以,随个人心水精选咗一碟。波士顿龙虾以中式整法,姜葱煀,正㖞,而且,虾钳已经扑咗壳,食起嚟唔太难,又啖啖肉㖞;西冷同羊架都一样咁正,够肉香,又唔会又韧又嚡;啲咖喱都做得出色,咖喱香得嚟有层次;喺大头虾失望啲,好肉地,但唔爽,反而觉得有少少霉肉。 继续介绍埋呢区嘅热食,大大个巨型蒸笼,摆满牛肉烧卖、粉果、马拉糕、叉烧包、荷叶饭,对本地人嚟讲,未必好吸引,但对游客,反而喺好有地道卖点嘅选择。
此外,更有香港本土特色嘅仲有大堆车仔𩠌,由于以大煲装起晒,就唔方便逐煲揭开形,大概有鸡翼、牛肚、猪皮、海螺、猪红、萝卜、咖哩鱼蛋……等等。试就无试,味道唔知喺点,但不时见有客人要,相信喺情怀所至。而早前提及嘅炖汤,就放晌车仔𩠌附近。 即煮意大利面
即煮意大利面档其实都几吸引,有3款面条、2款酱汁(蕃茄汁或忌廉汁)、多款配料(如蟹肉、西班牙辣肉肠、蘑菇、洋葱……等等)供选择,加上大大原个意大利芝士摆晌眼前,非常抢眼。 即煮日本面档
除西式代表嘅意大利面档,亦有日式代表嘅即煮拉面、乌冬档口,配料有日式叉烧、蟹柳、油豆腐干、椰菜丝、粟米粒、木耳丝……等等,汤底只有一款:猪骨汤。初头经过仲以为喺本土嘅粉面档,当然,你喜欢嘅话,一样可以自家港日联乘配搭,日式拉面配车仔𩠌,再搭啲烧味都仲得。 甜品
一早已讲过,甜品就放晌入门口嘅片区,分咗几组枱面摆放,冻柜内有好多的骰小巧嘅小甜点:意式奶冻、迷你法式焦糖炖蛋、朱古力慕斯、布朗尼、士多啤梨慕丝蛋糕、焦糖慕丝蛋糕……等等,汽水柜上面就仲有多款杯装乳酪。 另一边箱就喺港式 糖水,但全部都喺冰镇住冻食,如杨枝甘露、凉粉、豆腐花……等等。 再过一啲,喺有师傅驻场即制嘅班戟同窝夫,更有好多配料伴食;其次,晌呢组柜枱,仲有其他甜点,如柠檬挞、朱古力挞、迷你焗面包布甸及红豆沙。整体嚟讲,数吓数吓都有成十多款,应满足到一般需要。 虽然款式唔少,但较有特色嘅亦唔多,故此,今次拎嘅数量无平时咁一大碟,只喺精选其中较心水嘅6款。其他甜点喺点我唔敢讲,但所拣呢6款就极有水准,尤其朱古力挞、焦糖慕丝蛋糕,前者朱古力香浓柔滑,挞壳脆口;后者就慕丝做得幼滑,带阵阵香甜焦糖味。 鲜奶咖啡
上文都提及过餐厅供应自助啡茶,所以,嚟到品尝甜点嘅时候,条件反射下,自然冲杯鲜奶咖啡相伴。老实讲,由咖啡机冲调嘅质素,就千祈唔好有太多期望,味道一般嚟讲都还可以,口感喺会差啲啲。之但喺,好钟意佢只瓦茶杯,好有原始味。 雪糕柜
其实,晌甜品区仲放置咗个大型新式嘅雪糕柜,斜斜哋设计,远睇成只小飞船,内里放满好多杯装雪糕及雪条,品牌喺Mövenpick、Häagen-Dazs及牛奶公司,就算喺后者,都喺啲特色雪条,更让小弟可以怀旧一番。 正正因为有咁多雪糕、雪条拣,所以,上面份甜点拼盘都唔敢太放肆拎太多,留肚叹雪条!无错,今回只食雪条,因为几款品牌雪糕都食过,反而雪条未试过,拎咗哈根大师嘅焦糖脆饼雪条及牛奶公司嘅经典凤仙。前者混有好多粒粒嘅焦糖脆饼,啱晒我啦,而后者相信好多70后打落嘅都好有一份回忆,晌细细个嘅时间,佢嘅地位就好似依家嘅大品牌雪糕咁,晌当时喺种高档雪条,香蕉脆皮、云呢嗱雪糕、芒果酱夹心,喺怀旧嘅味道。