2017-07-14 697 浏览
旺角都算系食饭中心点,加上同朋友住得唔近,所以今日就出左旺角食。本身都冇话特别想食咩,朋友又话唔太肚饿,咁经过呢条街,间野叫奶奶鸡,觉得几得意,咁就入左去。本身以为系用牛奶煮鸡既创意菜,但原来系食韩国野既。「闻鸡起舞」鸡件好滑,而且你系食得出佢真系半只鸡,当中有鸡胸、鸡脾、鸡翼等,冇偷工减料。鸡肉味鲜,腌得好够味,同埋咬开鸡肉后,中间既肉都系转左色,睇得出唔系煮熟完啲鸡,淋个汁上去就算。除左鸡肉,佢下面仲有粉条,粉条系有烟烟韧韧既感觉,但我就略嫌佢韧性太高,可以软返小小。再加上可能佢个粉条系同埋啲鸡一齐煮,佢系完全吸收哂个汁既精华,所以咬落系会食到好丰富既酱汁味道,可以一试。「一豚和气」另一份料理系豚王生菜包,豚王冇偷懒,系原块上,要用佢附上既大剪刀自己剪。因为我唔系泡菜同辣椒果啲,所以都冇点样配佢小碟上既配菜食。不过,净系食个豚王都觉得好吸引,佢个皮烧得好香脆,可能因为有酱汁系面包裹、剪封住啲肉,所以佢咬落唔干,肉汁依然好丰富。如果空口食就有小小肥腻,所以店舖推生菜包做卖点都算系聪明既做法,用生菜夹住食肥腻感会冇咁重。唔觉唔觉又食多左几旧。我地本身谂住轻食,只系点左两份料理,点知两份

本身以为系用牛奶煮鸡既创意菜,但原来系食韩国野既。

辛安东元祖奶奶鸡

「闻鸡起舞」

豚王生菜包

「一豚和气」

我地本身谂住轻食,只系点左两份料理,点知两份份量加埋非常大,我地两份都食唔哂。最后晚餐之后,连糖水都食唔落。
辛安东元祖奶奶鸡
豚王生菜包