2012-10-13 404 浏览
放假数天,唔想在市区人迫迫,趁周五下昼入西贡行下。帮衬完日式杂货店,顺住条路再行入D,就发现呢间餐厅。另一半曾经到斯里兰卡旅游,怀念至今,所以决定入去试试。一入到去,感觉有几分似去左外地旅行。座位唔多,但好几张台都已经订座,好彩我地早来到。服务员奉上一篮薄脆,配衬的酱汁有菠萝肉,好好味。打开餐牌,里面用中英文详细列出每种食物由乜野材料煮,仲有素菜选择。因为我抱恙,唔敢试咖喱住,最后拣了两个唔辣的主菜,再加一个小食,另外叫了一壶薄荷茶,希望通鼻塞(饮完真系舒服D)。餐厅环境干净企理,而且气氛颇为浪漫,好想趁周年纪念或者生日再去一次。
餐厅天花装饰
薄脆配自家制菠萝酱
炸鱼薯球配薄荷酱,点酱好食D
斯式炒米粉(米粉切到好碎好碎,唔系一条条的)
外貌似荷叶饭
打开之后香气扑鼻(此乃斯里兰卡蕉叶饭,另一半说贴近佢在斯里兰卡食过的味道)
甜品(软绵绵的蛋糕,我觉得几得意,但另一半说略甜)
2012-10-12
餐厅天花装饰
薄脆配自家制菠萝酱
炸鱼薯球配薄荷酱,点酱好食D
斯式炒米粉(米粉切到好碎好碎,唔系一条条的)
外貌似荷叶饭
甜品(软绵绵的蛋糕,我觉得几得意,但另一半说略甜)
  • 斯里兰卡蕉叶饭、炸鱼薯球