2008-12-12 26 浏览
见有新酒家开张当然要黎试吓,而且有好几同事试完都话佢既点心比x心大集团既仲要出色,所以今日下午四个同事一齐黎饮茶。点心款式唔算好多,不过味道同款式都好有惊喜。叉烧馒头 - 明明系一个包,点解叫馒头?!菠萝叉烧包 - 平时食开都只不过系面头有d好似菠萝包既面,但系呢个系有菠萝味架!个皮好似酥皮,好薄,包住热腾腾既叉烧,非常好味。不过再食多两啖就觉得佢甜咗少少。烧饼 - 估都估唔到佢系烧饼,因为外形系一粒波,好似煎堆仔咁,酥皮包住九菜&肉,有d似葱油饼feel,不过食完觉得好腻。琵琶豆腐 - 一般,唔系好食得出豆腐味,似鱼肉多d腊肠卷 - 味ok,不过腊肠太肥虾丸 - 里面会有个汁流出黎,同事觉得系咸蛋味,而我觉得系一阵阵咸鱼味。最满意系佢有个温馨提示 - ”小心烫口”流沙煎堆仔 - 入面系奶黄,真系会流出黎,煎堆皮都唔错,芝麻好香紫菜烧卖 - 估唔到紫菜同烧卖系可以咁夹,好特别,好味虾饺 - d虾大大只,皮都好薄鱼汤娃娃菜 - 个菜好淋,味都唔错,不过一d都食唔出鱼味就算系繁忙时间,
叉烧馒头 - 明明系一个包,点解叫馒头?!

琵琶豆腐 - 一般,唔系好食得出豆腐味,似鱼肉多d
腊肠卷 - 味ok,不过腊肠太肥

紫菜烧卖 - 估唔到紫菜同烧卖系可以咁夹,好特别,好味
虾饺 - d虾大大只,皮都好薄
鱼汤娃娃菜 - 个菜好淋,味都唔错,不过一d都食唔出鱼味

就算系繁忙时间,
  • 菠萝叉烧包,流沙煎堆仔,紫菜烧卖