2013-08-27
男朋友近期工作很繁忙, 没有什么时间陪我, 哈哈, 其实我都冇咩所谓, 工作紧要, 加上我其实好多活动, 嘻嘻~一天他临时告诉我不和我食lunch, 咁我就自己一个食啦~我不喜欢在office食外卖的, 宁愿一个人食都想出去食果d人~ 我唔太介意人地望~食完lunch后, 他打电话来, 叫我在qrc 100 等他, 原来他是买了macarons送给我 他说近来好唔得闲, 所以送比我补偿, hehe~ 其实有心就ok 啦, 加上有时我都好busy, 唔洗guilty回到公司都唔舍得食, 直到下班前, 忍唔住食一件, OMG!!!首先一打开, 个COLOR MIX已经好吸引, 一个个唔同COLOR既MACARONS 好乖咁排队等姐姐拎上黎食 lol仲有佢D MACARONS比起PAUL LAFAYET同LGB 见大一点 (当然价钱都贵好多啦!)第一件, 我选了CARAMEL,哗!好好食, 甜得黎, 个外壳好脆, 但我唔系硬实实果只脆, 租得黎又唔会死甜同埋封喉果只, 总之, OISHII晚饭后再试passion fruit chocolate, rose, banana yogurt, c
一天他临时告诉我不和我食lunch, 咁我就自己一个食啦~
食完lunch后, 他打电话来, 叫我在qrc 100 等他, 原来他是买了macarons送给我 [happy~~]
晚饭后再试passion fruit chocolate, rose, banana yogurt, chocolate, 仲有唔记得添...因为只只都好好食, 哈哈~
个人都系中意食甜macarons多一点, 但是男朋友比较爱yogurt味, 清新醒神的酸味~
几日后, 我太想食了, 去左ifc 买, 点知原来一定要买7个or above, 但我又唔想食咁多, 所以去住lgb买先, 原来16蚊一个, 比起pierre 平成一半
买了coffee, rose 同caramel, coffee : 唔得, 有点苦 caramel: 同pierre 比就是差太远了, 有种死甜又封喉的感觉, 系Rose 一只ok, rose系好食的, 清香的~ 唉.. 想食可以散买又平d既substitute原来不易
一星期后, 知道我爱上了macarons, 男朋友再送我一盒, 他忘记了我最中意系caramel, 买哂yogurt同rose, 仲有jasmine tea.......... 不知是不是当左我系他的娘,因为他娘说喜欢yogurt味 [搞笑姐, 我谂应该唔会挂? LOL]
不过算啦, 有心就不错了~哈哈, rose and jasmine tea都好好食, yogurt食食下都唔错呀
感谢男朋友由中环送来的macarons <3<3
题外话/补充资料:
[前言]
其实收到pierre herme macarons之前, 我和男朋友食过一次paul lafayet 既lychee flavour, 好好食, juicy又浓lychee 味, love :) 可能系咁, 男朋友就谂到买pierre herme比我, hehe~