2023-07-10
见减肥成绩唔错, 决定奖励自己, 星期六约好bff吃烧肉!第一次嚟‘’烧肉一番‘’, 真系俾佢既亲民价钱吓亲, 套餐唔单止大大份, 烧肉份量仲要好足~餐厅装修设计走日式风格, 一入店就可以见到巨型龙猫, 仲有无面人等等, 好多靓靓打卡位!套餐既选择都几多, 烧肉通常以100g 计, 大食既可以拣200g~一番烧肉拼盘套餐套餐入有牛胸腹、豚五花、鸡腿肉, 仲加送一客牛五花50g~牛胸腹、鸡腿肉、豚五花及牛五花牛胸腹系一层脂肪一层肉交替而成, 烧烤后脂肪被大火迫出, 入口焦脆, 有油花既甘香味道, 肉质结实有嚼劲; 鸡腿肉份量都几多, 足足系成只大鸡腿, 鸡味虽然唔算浓, 但肉质好嫩滑~豚五花及牛五花同样都系脂肪含量比较多, 不过豚五花既肉色较浅, 而牛五花就较深, 我个人嚟讲钟意豚五花多啲, 除咗因为佢油脂丰富, 口感亦较软嫩, 烤一阵表面就已经好酥脆, 肉质弹牙爽口, 唔会油腻腻! 而牛五花同牛胸腹外型、肉质同口感好接近, 基本上可以话系一模一样, 所以食完无太大既感觉!另外, 套餐已经包咗日本珍珠米饭、面豉汤及精选前菜, 我就升级将珍珠饭升级做紫菜饭, 精选前菜转为泡菜~饮品方面,种
套餐入有牛胸腹、豚五花、鸡腿肉, 仲加送一客牛五花50g~ 牛胸腹、鸡腿肉、豚五花及牛五花
牛胸腹系一层脂肪一层肉交替而成, 烧烤后脂肪被大火迫出, 入口焦脆, 有油花既甘香味道, 肉质结实有嚼劲; 鸡腿肉份量都几多, 足足系成只大鸡腿, 鸡味虽然唔算浓, 但肉质好嫩滑~ 豚五花及牛五花同样都系脂肪含量比较多, 不过豚五花既肉色较浅, 而牛五花就较深, 我个人嚟讲钟意豚五花多啲, 除咗因为佢油脂丰富, 口感亦较软嫩, 烤一阵表面就已经好酥脆, 肉质弹牙爽口, 唔会油腻腻! 而牛五花同牛胸腹外型、肉质同口感好接近, 基本上可以话系一模一样, 所以食完无太大既感觉! 另外, 套餐已经包咗日本珍珠米饭、面豉汤及精选前菜, 我就升级将珍珠饭升级做紫菜饭, 精选前菜转为泡菜~ 饮品方面,种类就较少,不过,都有汽水、梳打外,同埋啤酒拣。 牛胸腹&牛小排套餐
另外, bff点咗牛胸腹&牛小排套餐, 如果牛胸腹同牛小排做比较, 我会钟意牛小排多啲, 牛小排有霜降纹理, 油脂无牛胸腹咁多, 不过入口嫩滑多汁, 牛肉味浓郁~ 扇贝
扇贝真心推介,真系好新鲜,而且扇贝只只饱满 , 贝内更加入咗蒜容粒及牛油粒,系炉入要烧一阵,牛油粒就慢慢融化,味道鲜甜Q。 牛舌芯
牛舌芯价钱有啲贵, $108就只得4条, 不过就系厚切, 讲真, 味道系唔错, 口感嫩滑爽脆, 唔会好结实, 入口仲要QQ弹弹, ,好有弹性! 骨付牛肋肉
牛肋骨烧熟后, 四边微微蕉香, 油脂丰富有肉香, 薄薄既筋膜又多咗几分咬口~