2018-06-25
最近电视又出新一辑美女厨房,其中一位评判陈希裕Justin好吸睛,上网一睇原来佢有老挝皇族血统,又跟过米芝莲大厨学厨,今年年头系中环开左间餐厅,所以决定要黎试一试。地点餐厅位于翡翠中心,系正半山自动电梯底,非常方便,附近好多写字楼,吸引左好多上班一族黎食lunch。装修餐厅只有简单装修,有东南亚大排档既原始风味。墙上贴左老板既海报,亦都有不同既菜式名称。枱同枱中间既空间都适中,唔会太迫。食物种类午市主食有老挝100%全米汤粉/老挝见求(饭)/老挝沙律,另外有几款小食/老挝米纸卷,都有唔少款式。由于新店开张,午市主食附送热饮,相信只系限时优惠。落单及等候时间午市都几多人,可以电话订枱,当日早上电话订左两位,但揾唔到我地个纪录,店员都好快速系5分钟内安排过另一张枱俾我地。我地点左老挝牛肉100%全米汤粉,老挝鸡肉100%全米汤粉,老挝咖啡同南姜香茅水。老挝牛肉100%全米汤粉餐牌写老挝汤粉有四种汤底,以为要拣,原来系每种唔同配料已经set 好跟咩汤底,牛肉汤粉系跟牛肉汤,老挝汤粉同平时食开既越南粉唔同,汤底浓味d,但唔算超重牛味,每碗汤粉有大概3-4块牛肉同2-3粒牛丸,仲有豆卜等等材料,
地点
装修
食物种类
落单及等候时间
老挝牛肉100%全米汤粉
餐牌写老挝汤粉有四种汤底,以为要拣,原来系每种唔同配料已经set 好跟咩汤底,牛肉汤粉系跟牛肉汤,老挝汤粉同平时食开既越南粉唔同,汤底浓味d,但唔算超重牛味,每碗汤粉有大概3-4块牛肉同2-3粒牛丸,仲有豆卜等等材料,口感十足。牛肉系厚切既,好似鲜牛肉既口感,牛丸就系普通牛丸,唔算特别。可惜食到最后既时候有一只2cm 长仲有脚既小昆虫浮左系碗汤上面,店员即时提议整过一碗俾我,但我已经食饱,同埋都无乜胃口,所以就婉拒了。
老挝牛肉100%全米汤粉
老挝鸡肉100%全米汤粉
朋友食既鸡肉汤粉系用白咖啡汤底,非常浓郁,鸡肉份量都算多,亦都有豆卜等配料,但鸡肉中间无乜味,如果可以腌一腌都好味d。
老挝鸡肉100%全米汤粉
老挝咖啡
老挝咖啡
南姜香茅水
南姜香茅水
结论
老挝菜初尝试,除左有小昆虫外,其他食物同饮品表现都算中上,店员都主动waive 左牛肉汤粉既收费,系有诚意既表现,希望下次可以去试下晚市,睇下会唔会有惊喜。