2022-09-13
📍车轮饼小姐💛 @ms.wheelpie地址: 美孚美孚新邨吉利径19号50B7号舖二访车轮饼小姐♪。.:*仲记得第一次帮衬既时候仲系高中,已经唔知系几多年前🤣而家已经就黎大学grad꒪꒫꒪)系模糊既记忆入面,第一印象系觉得佢几好食,同埋车轮饼好少见到会有咁多款口味可以拣🤫事隔咁多年,间唔中都见到有人post佢,就挑起我条瘾再买黎食下🤣(´∇`)系我心目中美孚都算系美食沙漠之一🤭加上个边都无乜地方可以行,平时无咩事都唔会过去呢头🥲想食既话真系要专程过去🥺• 阿华田夹心曲奇酷脆酱麻糬车轮饼($20):3款入面最爆馅既1款🤩望个卖相都好吸引人食欲,啲料一啲都俾得唔轻手 ♡\(*ˊᗜˋ*)/♡不过食落去就比我预想中既无咁好食🥺虽然每一啖都食到佢个馅,但系夹心曲奇唔算突出,唔系好觉入面有曲奇既存在,可能啲饼系入面已经淋左( ˊ• ·̭ •̥ )味道都唔算浓郁,可能自己食开重口味🤭个人认为甜度唔高系好事,食落无咁重负担,不过就唔系好feel到佢系阿华田,反而会似朱古力多啲( •᷄ὤ•᷅)另外,入面仲加左麻糬,呢个价钱黎讲,可以俾到呢种口感层次都已经系唔话得👐🏻🤤: 6.6/10• 港式奶酱多麻糬车轮饼
地址: 美孚美孚新邨吉利径19号50B7号舖
• 阿华田夹心曲奇酷脆酱麻糬车轮饼($20):
🤤: 6.6/10
• 港式奶酱多麻糬车轮饼 ($18):
佢既味道真系同茶餐厅入面既奶酱多有99%似!😍平时小编都好中意食奶酱多呢啲肥仔野,本身对呢款系最无期望,反而竟然有惊喜♡佢用既系有花生粒个款花生酱,咬落去脆脆地都几正,大推!🤤
🤤: 7.8/10
• 流心宇治抹茶吉士麻糬车轮饼🍵 ($18):
几年前同样买过呢款黎食,印象以前既好食好多(可能个人口味有变),但系今次食真系有啲失望🥺虽然餐牌写佢系upgrade特浓版,但系入面既抹茶馅就有少少稀同淡,抹茶味都唔浓,几乎无乜🥲食完其实有少少唔知食紧咩既感觉,味道退步了🥺不过加左mochi比以前都系一种进步黎( ・᷄֊・᷅ )
🤤: 5.2/10
︎︎•*¨*•.¸¸☆*・゚•*¨顺带一提,小编买到翻屋企食个盒已经焗到出倒汗水,点都有啲影响质素🥺所以都系即买即食最理想