2023-11-05
之前听美孚街坊介绍咗呢间刘老太手工饺子,特登去咗试吓。试完之后觉得太好食了!所以决定写番篇食评分享俾多啲朋友认识呢间诚意满满嘅小店。餐厅位于美孚新村住宅平台,需要行一层楼梯先会见到。餐厅装潢新净,可惜铺面略嫌地方有些浅窄,要是人多未必会坐得太舒适。讲番食物,真系令我相当之有惊喜,睇得出餐厅诚意满满,用心做好每一道的出品!今晚一条友点左莲藕煎肉饼饭+樱花虾韮菜豚肉饺汤饺6只再加多支豆浆。首先讲个莲藕煎肉饼,我相信餐厅告示所讲,所有猪肉制品都系用本地新鲜猪肉绝对系真,因为咬落个肉饼有肉汁bid出黎,非常juicy,而且食得出肉本身嘅鲜香味,加上莲藕粒粒粒都爽口有咬口,食得出食材都系非常之新鲜,而且调味适当,非常好食。另外不得不赞厨师嘅功力,5块肉饼无一块煎㶶,而且个饭嘅软硬度都煮到岩岩好。再讲个樱花虾韮菜豚肉饺,皮薄馅靓,一咬第一啖即刻就感觉到韮菜嘅鲜甜味,樱花虾嘅虾味,同埋猪肉嘅肉鲜味冲击味蕾,十分过瘾,个汤今次叫左原味虫草花什菌老火汤,较为清淡,更加突显到饺子食材嘅鲜味。见到有其他评论话野食要等好耐,我都有类似经历,但我嘅睇法系餐厅方面系即叫即煮,而唔系一早煮定晒系度,原因系我个肉饼一
见到有其他评论话野食要等好耐,我都有类似经历,但我嘅睇法系餐厅方面系即叫即煮,而唔系一早煮定晒系度,原因系我个肉饼一上碟就闻到煎野果阵焦香味,而且juicy唔会太干,应该唔系出面餐厅惯常手法一早煎家晒系度,另外饺子都煮到岩岩好,唔会煮到啲皮烂晒,值得一赞!
最后不得不提餐厅免费提供的辣菜莆,虽然都几辣,不过个调味都真系无得顶,令人食过番寻味!