2024-10-19 698 浏览
嚟到尖沙咀经常都一定唔可以行路海运大厦,即系大家所识嘅海港城,因为喺呢一度除咗有名牌之外,更重要系食嘅方面绝对系称得上超乎水准,😛有啲更加系平时行街都好少会遇到嘅餐厅有啲甚至系一个特色,🥰西餐我哋都成日食得多啦,但系喺海港城同样都有一啲正宗嘅美国西餐厅可以作为一个几唔错嘅dinner Place, 😚就系Dan Ryan’s Chicago grill 。 喺呢一度就可以食到最正同埋最正宗嘅美国菜,尤其是美国菜着重嘅就系烤,而且香味十足🤩Beer Battered Fish and Chips啤酒黄金炸鱼— 🐟相信无论系美国又好或者英国都好 Fish and chips🍟永远都系一个最经典嘅菜式,最重要嘅当然就系炸鱼一定要系个脆浆够晒薄,🐟而且空气感十足,咁食起上嚟就完全感觉唔到油腻嘅状态。🐟另外鱼呢亦都系用佢哋嘅鳕鱼相对嚟讲肉身就比较软啲咁就可以食到好轻盈嘅炸鱼,🐟而且里面都仲系保持咁湿润,绝对系正宗之选。 🍟薯条当然就系用粗身嘅薯条里面嘅都包含咗唔少嘅薯仔蓉配合埋佢哋嘅樱桃辣椒他他酱清新得来又带点浓郁,份量仲要够晒大,两个人食都未必食得晒㗎🍟BBQ Chicken烤半鸡— 🐥烤鸡翼

啤酒黄金炸鱼—

BBQ Chicken烤半鸡—
BBQ Chicken烤半鸡
🐥烤鸡翼都系一个睇落去好容易,但系实质上做得好嘅,都唔系容易嘅事。 🐥首先就要有浓郁嘅BBQ酱不停咁样喺烤鸡焗紧嘅时候要搽上去保持肉嘅鲜嫩同埋锁住里面嘅鸡肉汁。🐥同时火候温度又要控制得好好所以切嘅时候除咗系雪白嘅鸡肉之外,🐥亦都会见到有唔少嘅肉汁系渗紧出嚟,所以代表全部精华都喺晒度系一个好高质嘅菜。 🐥同样都有脆炸薯条作为side dish 咁就够晒饱。🐥

8oz Hanger Steak炭烤封门牛柳—
8oz Hanger Steak炭烤封门牛柳
🥩最后作为美国嘅代表绝对唔可以少得烤牛柳,🥩尤其是牛扒或者系汉堡不嬲都系食美国菜必定唔可以少嘅菜式,🥩牛柳追求嘅就系啖啖肉虽然系咁样,🥩但系仍然可以保持鲜嫩嘅状态,通常食牛柳嘅话medium五成熟就系最好,🥩可以见到切开之后系好Perfect嘅外层系啡色里面逐渐油粉红变红,好靓嘅渐层,🥩但最精彩嘅就系成个牛柳都几乎系冇筋,所以系每一啖都好似食紧牛油一样咁香咁嫩滑,🥩除咗有烧汁之外系牛扒慢慢咁样渗透出啲肉汁都系精华所在所以完全可以表现到呢一度对温度嘅控制火候嘅控制系绝对出色,🥩所以系要高度推介🥩

Dan Ryan’s Chicago grill
尖沙咀广东道3-27号海港城海运大厦3楼OT315号舖