2022-03-25
四季酒店嘅下午茶一向系我最钟意嘅头五位之一~呢排见到佢哋出咗樱花主题下午茶,即刻忍唔住book去试吓~😍🌸咸点方面有四款,其中两款比较好食系个碳煮鲍鱼、粉红鱼松、樱花潢物迷你挞同埋叉烧沙律、玉子、芜菁墨西哥卷饼,但咸点整体唔算好突出~而甜品方面四款都系以樱花做主题:🌸🌸樱花香槟白桃寒天:呢个好似pudding咁样,里面系寒天,上面有啲白桃肉同埋脆脆,好清新~🌸士多啤梨樱花忌廉卷:樱花味蛋糕好松软,里面嘅cream亦都好软滑~😋🌸开心果粉红法式蛋白杏仁饼:呢个口感都OK但系就唔太食得出系咩味道~🌸樱花朱古力挞:最钟意呢个😍,朱古力味香浓Mousse好滑,上面配埋樱花啫喱,好味~😋🌸樱花丝绒蛋糕:红丝绒蛋糕配上樱花味嘅cream,唔会太甜~👍🏻茶叶选择咗个薰衣草伯爵茶味,伯爵茶中带有薰衣草嘅香味,几特别~朋友系食素所以一早预订左一份素食嘅咸点俾佢,听佢讲味道都不错~最钟意呢度嘅服务好好,环境亦都坐得好舒服,配埋个咁靓嘅粉红色主题下午茶,好relax嘅一个下午~🌸☺️☕️
而甜品方面四款都系以樱花做主题:🌸