2018-09-05
其实早早已经对Sheraton Sky lounge 的Sunday Brunch 极感兴趣, 但由于价钱唔平所以迟迟未舍得一试。先生是一名爱蚝人士,我自己就OK啦未去到喜爱,不过既然佢中意,就决定蚝一蚝佢Brunch时间由12:00-15:00,可悠闲地望住个靓view慢慢食。入座位前侍应会每人俾杯champagne ,之后一直也会refill的 仲有红白酒,cocktail, mocktail, 鲜榨橙汁&西柚汁也是任饮的。好啦,一坐低立即供应面包篮+14个月巴拿马火腿。但我地系为蚝而来,所以即刻睇睇有几蚝先~是日的5款即开生蚝有:美国 - Totten & Pacific Rock 因oyster farm相近所以味道也相近。法国 - ostra 系由新西兰运去法国,淡中带点微咸。normandy 真系after taste会有甜味架,好得意而澳洲coffin bay最咸最无感觉😆order后讲台号就会送上全部蚝都好新鲜,加少少柠檬汁已经足够,真系好蚝呀呢^^另外仲有海鲜面包蟹/咖啡蟹/虾/蟹脚刺身(有带子啊) 烧牛肉热食仲有热溶芝士捞意粉/炒磨菇/蒜蓉牛油炒虾/炸猪扒/龙虾汤。
是日的5款即开生蚝有:
美国 - Totten & Pacific Rock
因oyster farm相近所以味道也相近。
而澳洲coffin bay最咸最无感觉😆
order后讲台号就会送上
全部蚝都好新鲜,加少少柠檬汁已经足够,真系好蚝呀呢^^
另外仲有海鲜
面包蟹/咖啡蟹/虾/蟹脚
刺身(有带子啊)
烧牛肉
热食仲有热溶芝士捞意粉/炒磨菇/蒜蓉牛油炒虾/炸猪扒/龙虾汤。。。等等
甜品区,马卡龙唔过甜味道很好
左二玻璃罐内有3款朱古力,有一款杏仁朱古力好香好好味,食完一粒又一粒XD
Cheers
除左自取的冷热盘,餐牌上的5款starter(3款焗蚝,egg benedict, 温泉蛋) , 梳芙里和哈根大师雪糕也是任点的! 实在是太令人兴奋了吧!
仲有呀,系有main courses! 无错!
有烤虎虾/oven-roasted羊扒/US Prime牛柳配鹅肝/鱼柳
我地要左羊&牛, 羊就无乜惊喜,但牛柳好软淋细嫩,好好味呢
Staters:
3款焗蚝
香草/芝士/烟肉
我地最中意芝士个款,追加左一次
另外想介绍以上的cheese cream foam with温泉蛋,旧foam口感好得意,软绵绵:
望埋个无敌view, 饱饱醉醉,真系好想训觉XD 今餐真的食得很满意呢
相信如果阁下系爱酒好蚝之人,一定很喜欢呢个brunch呀!
揾次我地要夜晚来,食我地最爱的纳米比亚加配醉人夜景