2014-10-22 2246 浏览
 哗 ﹗睇个 menu 今晚都好丰富、好正播 ﹗但同成班食肉兽老友一齐坐,真系手快有手慢无呀 ﹗食左先讲 ﹗龙凤呈祥脆金猪、油泡明虾球、黄金花姿球、北菇竹笙扒翡翠、红烧竹笙蟹肉翅、翡翠鲜鲍片、清蒸大青斑、酱油黄金鸡、福建炒丝苗、虾籽鲜杂菌伊面、蜜运红莲海底椰、浓情蜜意双美点。龙凤呈祥脆金猪 barbecued whole suckling pig ﹗哗哈哈,好名呢 ﹗只猪真系好靓,食落不肥不腻,烧既火侯刚刚好,皮脆肉嫩,外皮咬落香口脆卜卜,下层肉质棉滑,味道甘香非常,卖相仲好吸引添 ﹗真系唔好意思,实在太好食 ﹗我要连食四五旧先够喉,而且我最爱食猪仔脚,肉质特别有咬口又弹牙,软骨脆卜卜。大家咁 friend 无紧要啦,抢呀 ﹗油泡明虾球 sauteed prawn with vegetable,好巨形既虾球呀 ﹗囍宴上真系好少见会咁大只、咁足料,应该系额外加码啦,多谢晒呀腾尼 ﹗约 4cm 既大虾碌非常鲜甜又爽口,靓海鲜唔需要花巧啦 ﹗唔似某些酒楼用重盐乸完再啤水,味道过咸、咬落索索声,假弹牙。蜜糖豆好好食,鲜嫩爽口又带甜。整碟既配搭同调都非常清爽,Good ﹗黄金花姿球 deep fried minced squid ball,即炸热辣辣 ﹗无话一早炸定放到冻晒先上枱。顶,真系太好食喇 ﹗我可唔可以食多两粒呀?外层炸香口劲松化,墨鱼胶鲜味又弹牙,配上浙醋好醒胃,坚满意啊 ﹗突然我脑海中闪过街边炸鱼蛋,味道真系好似,呵呵呵 ﹗其实我比较钟意食炸蟹钳呢,虾胶捞埋鲜蟹肉一齐炸,好味道 ﹗北菇竹笙扒翡翠 braised seasonal vegetable with black mushroom and bamboo pith。食左道浓味菜,突然黎碟咁清淡既,味蕾暂未能习惯到呢 ﹗狂队几杯浓茶,清清口腔再认真试试味先。几有创意㖞,用鬼佬新鲜沙律豆苗垫底,捞埋个高汤芡一齐食,爽口清新又多汁,感觉几有趣。冬菇滑溜弹牙菇味浓,竹笙够爽口,满意满意。话咁快又到中场食翅喇 ﹗12 位来至五湖四海即食家们依然气势如洪,没半点松懈 ﹗碗碗吉、碟碟清,劲呀 ﹗红烧竹笙蟹肉翅 braised shark's fin soup with crabmeat and bamboo pith。倒完 12 碗仲有约 1 碗剩㖞,大家十分礼让㖞,我梗系唔客气啦 ﹗蚀底啲,交比我处理啦 ﹗腾尼我要食天九翅呀,唔要红烧翅呀,呵呵呵。高汤调得厚落适中,色泽鲜明通透够吸引,味道香甜浓郁又唔会浊,食落都有少少翅针咬下,加点浙醋点缀一下,味道一流。翡翠鲜鲍片 braised sliced abalone with seasonal vegetable,睇个样应该都系南非鲍片喇,不过味道咁咸既?质感滑溜咽韧。而鲍汁生菜就非常美味噃,爽甜多汁,大受欢迎,各食家不停地添食呀 ﹗酱油黄金鸡 deep fried crispy chicken marinated with soy sauce,皮脆肉嫩 ﹗薄薄外皮炸到脆卜卜又香口,鸡肉嫩滑 juicy,好好味。上一道菜清蒸大青斑转眼已蒸发左喇 ﹗连相都无机会影,剩返一堆骨头乍,可以想象有几好食呢 ﹗鱼头同面珠登都系比我掠夺左啦,哈哈 ﹗嫩滑胶口又有肉食,正呀 ﹗鱼肚必食啦,又腍又滑,美味 ﹗福建炒丝苗 fried rice in Fukien style,哗 ﹗有无咁好食呀?真系炒得坚香啊 ﹗饭香加蛋香,炒得干爽,饮粒咽韧弹牙,镬气又够,好少囍宴最尾既炒饭咁靓,配埋浓郁肉汁芡,好好味 ﹗我都要食返两碗先。虾籽鲜杂菌伊面 braised 3-fu noodle with assorted mushroom and shrimp roe,继超水准福建炒饭后,又一杰作 ﹗依个伊面炒得满意,质地弹牙,无话又腍又湿。加上虾籽同吃,味道非常甘香浓郁,夹杂住淡淡什菌味道 ﹗虽然味道高得有点浓,但真系几好食架㖞 ﹗蜜运红莲海底椰 double boiled red date, lily bulb and sea coconut in sweet soup,甜品我一向都麻麻地,但因为依餐真系非常满意,所以要黎个完美句号。好采糖水不太甜,清润,几好。好富丰又美味既一餐 ﹗仲饮左好多红酒呢 ﹗12 个傻既坐埋一枱,鬼杀咁嘈 ﹗失礼晒。

龙凤呈祥脆金猪
黄金花姿球