2021-11-23
今日小编又嚟到奥海城揾野食喇,嚟呢到食饭除咗food court之外,好多餐厅既食物价格都比较高,但小编难得出粮💸,一定要奖励自己,慰劳自己强大既食欲啦。而奥海城有间别具一格既日本餐厅,好有神秘感🧐,而且人流都好旺,而今日小编好彩咁walk-in有bar台坐,咁就拣你啦,而呢间餐厅就叫「穴」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈海胆一板配葱吞拿鱼腩卷 $198海胆一小板已经吸引到流口水🐚,不过食落有些少苦涩味,可能系运送过程中既防腐剂问题,并无大碍,入口感受同样滑嘟嘟,必定要包住紫菜咁食先过瘾,浓郁口感,越食越上瘾😲。吞拿鱼腩卷一件刚刚好一啖口,入口吞拿鱼腩融系口腔中👄,鲜美,一旧饭少肉多,唔错👍。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈海鳗寿司、香葱吞拿鱼腩寿司及三文鱼寿司 $144海鳗寿司骨刺唔多,烧酱汁令味道更香而入味,入口唔洗用力咬就融系口中。香葱吞拿鱼腩寿司,味道同卷物同样,寿司饭面上有更多吞拿鱼腩,更滋味😋。三文鱼寿司一向好有弹性,鱼肉韧度十足,香港人至爱三文鱼🍣。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈北海道带子寿司 1pc/$88大件,卖相吸引,入口好快融于口中🤭,轻轻一咬就化开,小编轻轻点豉油
🎈海胆一板配葱吞拿鱼腩卷 $198
🎈海鳗寿司、香葱吞拿鱼腩寿司及三文鱼寿司 $144
三文鱼寿司一向好有弹性,鱼肉韧度十足,香港人至爱三文鱼🍣。
🎈北海道带子寿司 1pc/$88
大件,卖相吸引,入口好快融于口中🤭,轻轻一咬就化开,小编轻轻点豉油🧂,就食到带子既鲜甜,亦唁觉有异味。
🎈吉列日本黑豚柳配黑松露酱 $68
呢款小食好有惊喜,第一次食呢种质感既吉列猪🤤。非常好食,厚身,黑豚肉一咬觉得实而松软,继续食唔会觉得难以𡁻,好易咬开,再点上黑松露酱💦,浓郁又香,真系唔错,值得推介一试。
🎈冷荞麦面 $58
材料有生鹌鹑蛋、萝卜蓉、葱花。天气呢排转热,当然要食冷面就更为凉快😊,呢款冷荞麦面质感上面粉入面一粒粒荞麦,食到有种与别不同既口感,凉拌亦一流😆。
🎈鸡皮饺子 $68
外脆内软,而且系细细旧🥟,方便一啖放入口,绝对可以叫嚟过口瘾。再以点上柠檬汁🍋,刺激味蕾,食欲胃口更大,味道变得不单一。
🎈烧鹅肝寿司 1pc/$98
小编认为呢款系今晚晚餐既焦点,烧鹅肝一口就已经香味扑鼻👃,而且味道仲会系口腔停留一会,大小有一只手指咁大,好吸睛👀,小编只食鹅肝都忘记食寿司饭。烧鹅肝虽然好食😈,不过少食为妙,大量食会对身体点都有啲唔好架。
🎈火炙帆立贝蟹膏寿司 1pc/$78
蟹膏细细旧放系帆立贝上,烧过更香而味道无咁单调🤔,闻到味道都忍唔住想食。蟹膏略带些咸,不过加上帆立贝淡淡既味道会带点刺激🥳。
🎈海老天扶良卷物 $78
即叫即炸 ,放入口炸虾仲系暖暖地🍤,香脆,味道就略为一般,但外观及份量加返些少分,都可以选择点嚟食🤔。
总结:
小编今日难得可以一试居酒屋,平时餐厅FULL BOOKING咁济📱,非常有人气。餐厅装修设计中间系开放式厨房,以黑色格调为主⬛,座位尚算舒适。小编食左咁多款,认为价钱十分合理👏,仲要样样都食得非常满足。餐厅仲有唔同既款式可以选择,例如串物,窝饭,甜品等等,小编个人亦推介呢个餐厅畀大家,会唔会系有新既感觉,有另一种体验呢✨?
冷荞麦面
海老天扶良卷物