我地儿时会陪屋企人假日去酒楼食传统点心,但近年小编留意到多咗好多新式点心专门店,更加迎合到现时年轻人口味同有新鲜感,点心既材料同卖相亦同以往有所唔同😋。 而且依家饮茶既文化普及咗,唔洗一定要去酒楼,静静地去点心专门店都可以叹到一盅两件🥡。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈粟米煎牛饼 $25呢款粟米煎牛饼系呢间餐厅必食之选,外层炸得非常香脆✨,香口食物大人细路都钟意食,而内层包咗好多馅,尤其栗米粒,卜卜脆。而卖相整体胀卜卜咁,记得一定要衬热食呀🔥。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈干蒸牛肉烧卖皇 $29平时既烧卖都系用虾、冬菇同猪肉为主🍖,而呢款牛肉烧卖肉味都好浓郁,亦能保持烧卖应有既水准,弹牙口感,鲜味十足👍。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈竹炭熔岩流奶皇包 $24卖相唔错, 馅料杰身咗少少,仲食到奶皇一粒粒既材料,唔算太滑身,会流出嚟既质感,但胜在外貌吸引,适合打卡🍞。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈香煎沙嗲牛肉包 $34小编觉得呢款系新尝试,味道都几夹,包皮比较厚身,而入面沙嗲牛肉系香港人茶记常见,都可以加入系包之中,够哂港式🤗。香煎过既包皮更为脆口啲,味道仲无咁寡👀。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈粟米煎牛饼 $25
🎈干蒸牛肉烧卖皇 $29
🎈竹炭熔岩流奶皇包 $24
🎈香煎沙嗲牛肉包 $34
🎈鲜肉灌汤小笼包 $29
小笼包一向都系食点心必点美食,一定要衬热食先得🥵,冻咗既小笼包完全系另一回事,而味道亦大同小异,无乜惊喜。
🎈蟹肉菜苗烧卖 $29
蟹肉经过蒸炉加热,当然无咁鲜甜,味道亦减退咗,不过加咗菜苗口感丰富咗🥦。菜苗烧卖就较普通,烧卖少咗弹性,试下新款式系可以✨。
🎈凤尾虾香辣咸水角 $25
呢款咁新颖既咸水角仲有只虾系入面,系外观上仲见到只虾尾🦐。咬入口有细细只既虾肉,再加埋本身咸水角应有既馅料,款式几特别,系一个创意新尝试👍。
总结:
点心真系香港人由细食到大既美食,依家推出唔同口味,唔同款式去迎合市场🥳。新款点心更表达创新,将传统革新,值得令年轻一代成为日常用餐之选🍽。
凤尾虾香辣咸水角
鲜肉灌汤小笼包