2020-01-15
系九龙城工作完一整日,夜晚当然要食好啲啦🥺。自己比较少去mikiki商场食饭,直上一楼之后有朋友推介呢间酒家,咁就不如一试啦😮。🎈瑶柱贵妃鸡(半只)贵妃鸡上面系瑶柱干丝粒,鸡肉都算肥厚🍗,入味而且都嫩滑,鸡肉外嘅医汁咸咸地,而且分量都几多,唔怕鸡肉干身👀🎈冰烧三层肉我觉得切出嚟正正方方,一夹一口啱啱好,外皮、脂肪、烧肉比例适中👍。外皮脆身、肉唔难咬,再加上黄芥末酱,有层次感之余,仲好丰富嘅烧肉味道😚🎈菠萝咕噜肉一直以嚟,我都唔太喜欢食咕噜肉系因为好惊啲肉系有阵醙味同好难咬到☹,不过呢间餐厅整得好,起码我无太大失望😲,甜甜酸酸嘅酱汁,味觉大增之余,啲肉完全无我好惊嘅醙味,绝对要多食几旧呀✨🎈龙皇一品炒饭炒饭都有类似瑶柱干丝粒舖系饭上面,而配料都多,有蛋白、葱粒、瓜粒、榄菜丝,几惹味。每粒饭唔会痴埋一旧旧咁,粒粒饭都带少少油💦,不过食落就唔觉太油,而且卖相几吸,可以一试🔥。🎈芥兰炒啫啫煲呢个炒菜煲带好微嘅辣,芥兰炒得好入味😊,菜茎唔太难咬入口,用煲咁递出嚟香味更扑鼻👃🎈阿拉斯加蟹芝士伊面差唔多都有成十条蟹脚慢慢食,不过啲蟹肉劲难先食得到😳,要好小心食先得呀。蟹脚连肉一齐炸,加上芝士味🧀,闻
🎈瑶柱贵妃鸡(半只)
🎈冰烧三层肉
🎈菠萝咕噜肉
🎈龙皇一品炒饭
🎈芥兰炒啫啫煲
🎈阿拉斯加蟹芝士伊面差唔多都有成十条蟹脚慢慢食,不过啲蟹肉劲难先食得到😳,要好小心食先得呀。蟹脚连肉一齐炸,加上芝士味🧀,闻落已经好想快啲食哂啲肉,连壳咬落香口,不过都系要小心整亲自己😯。芝士伊面有啲觉得太水稀稀喇🤔,味道上系无问题,不过可以唔洗整得太多水分我更就喜欢喇🥢。