2017-09-14 1855 浏览
上个月朋友去过观塘商厦既Give Me 5食过超抵既10蚊只生蚝后就介绍我一去, 今晚咁岩去观塘见客, 于是相约同事一齐前去食返餐dinner。虽然地点唔算好近地铁站, 但胜在唔会好似旺区餐厅咁有用餐时间限制, 可以同朋友慢慢食餐饭畅谈一番。餐厅内设有卡位, 座位亦很宽敞, 场内更设有桌球同埋飞标供客人娱乐, 而且仲有酒饮tim~ 岩哂一大班朋友既聚脚点。呢度既野食都以西餐为主, 当然仲有超抵既生蚝啦, 首三只都系HK$10咋!!!虽然只蚝望落唔系肥美饱满, 但入口出奇地冇腥味, 而且几鲜甜, 十蚊黎讲有呢个质素已经好有惊喜!SET DINNER先黎餐包、前菜、餐汤似乎系牛油蒜蓉包, 烘至脆身, 不过就完全冇味的, 得个脆字前菜: 蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律西班牙火腿既咸香配上甜甜地既蜜瓜细粒, 味道很夹, 而且蜜瓜粒入口有爽脆口感, 口感、味道一流~周打鱼忌廉汤忌廉汤为杰身, 而且当中有唔少料, 饮完呢个汤其实都开始有少少饱肚感。呢款系我地散叫既小食, 【吉列虾】HK$48表面炸得金黄香脆, 不过入面只虾比较细只, 唔太食到虾既口感度。SET DINNER主菜好快已经送上:【炸软壳蟹

SET DINNER先黎餐包、前菜、餐汤

前菜: 蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律
蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律

呢款系我地散叫既小食, 【吉列虾】HK$48
吉列虾

SET DINNER主菜好快已经送上:
【炸软壳蟹烟肉卡邦尼意大利粉】HK$188
原只炸软壳蟹放面, 成为整碟意粉既主角。烟肉卡邦尼既煮法比较隐阵, 个汁整得几Creamy, 而且d汁足够沾满整碟意粉, 唔会愈食愈干。炸软壳蟹没有半点油腻, 稍为索左少少卡邦尼汁, 的确唔错!
炸软壳蟹烟肉卡邦尼意大利粉

【北海道带子黑松露意大利饭】HK$198
没有黑松露既香味, 不过个意大利饭的确好creamy, 意大利饭入口很有黏性, 饭质较林, 岩返香港人口味, 北海道带子大大粒, 表面稍为煎过, 但整粒带子不是全熟, 所以还保留到些少带子既原汁原味~
北海道带子黑松露意大利饭

饮品方面我地就拣左杯奶茶同埋芒果奶昔

奶茶既茶味很香浓, 应该饮一杯足以提神!

芒果奶昔 - 底层为芒果沙冰, 上面有一少少cream, 搅伴后饮, 口感好滑, 而且芒果味几突出, 甜甜地, 一d都唔酸。

最后还有甜品, 芝士饼配雪糕
蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律
炸软壳蟹烟肉卡邦尼意大利粉