2020-06-19
由于疫情开系,无同啲亲友聚旧好耐喇,虽然,依家限聚方面放宽咗好多,但小心起见,仲未有啲家族大聚会。不过,较为老死嘅表哥,就约咗佢聚一聚,对上一次相聚已喺旧年11月嘅事,仲记得𠮶次约佢喺晌尖沙咀嘅一家酒吧餐厅,今回再约,都喺拣咗一家酒吧餐厅「Oasis Bar & Grill」,喺友人试过嘅极力推介,原来,更喺一家新开无耐嘅餐厅。晌铺面,已觉得好型格,入去前量体温喺新常态嘅基本动作,但竟然仲提供埋摆口罩用嘅白信封俾客人,真细心。走到入内,一室以黑色为主调,配以聚焦灯,极度时尚感。室内嘅环境都颇大,地方感觉阔落,鎅开几个用餐区之外,还有少少高脚枱櫈,适合纯粹嚟欢乐时光。值得留意嘅喺,室内嘅装修加咗唔少绿化,而天花灯更喺花咗心思,喺啲树枝嘅造型,以及雀鸟状灯饰,贯彻咗餐厅嘅名字「Oasis」!再走入餐厅另一边,化身成休闲区,架设咗唔少吊椅,喺好多客人抢住嘅打卡位,从而令整个区域添咗几分清新、闲逸嘅情调。点解影套餐具?无错,喺别有用心,喺想讲讲佢哋嘅服务。餐枱垫摸上手,喺特制矽胶做,易于清洁,感觉更卫生;由于我哋点咗西冷,餐刀都随即转咁扒刀;除咗西冷,我哋仲点咗一客鸡卷,估唔到都帮我哋换晒啲碟
点解影套餐具?无错,喺别有用心,喺想讲讲佢哋嘅服务。餐枱垫摸上手,喺特制矽胶做,易于清洁,感觉更卫生;由于我哋点咗西冷,餐刀都随即转咁扒刀;除咗西冷,我哋仲点咗一客鸡卷,估唔到都帮我哋换晒啲碟。其实,服务上仲有好多细节位佢哋都有留意到,超熨贴,稍后再分享。 既然餐厅以「Bar & Grill」作定位,各式酒类自不然喺亮点,而烧烤菜式相信喺店家嘅自信出品。先介绍吓饮品一栏,鸡尾酒当然喺一家酒吧嘅卖点,招牌款式又好,经典款式又好,选择甚多,唔好酒嘅我,又可以拣无酒精嘅鸡尾酒。此外,啤酒、烈酒、红白餐酒都一应俱全。顺带一提,5:00pm-9:00pm喺欢乐时光,有买一送一优惠。
饮得酒,最好就喺有啲小食嚟佐酒,夹晌饮品餐牌中,就附上小食餐单,如各类特色薯条、炸洋葱圈、芝士条、鸡翼、墨西哥脆片……等等。所以,三几个朋友收工后嚟短聚,饮吓嘢,啤一啤都几唔错。我哋都贪口痕,拣咗当中嘅炸芝士条嚟试试。 食物方面又有咩选择呢?一纸主餐牌,分为汤品及沙律、前菜、海鲜拼盘、主菜、扒类、伴菜及甜点,选择唔少,而且,睇落都属精巧嘅菜式。 Refreshing Passion $88
以前饮Mocktail主要都喺啲果汁、糖浆、梳打沟成,绝无酒精成份,但今次就用咗无酒精嘅酒Seedlip Spice 94嚟做,非常特别。再混入柚子蜜、热情果糖浆、苹果汁,衬以薄荷叶及一片橙干,卖相非常吸晴。细味一下,酸香而带点柚子嘅甜,感觉非常清爽,配一阵上枱嘅炸芝士条,真喺夹到爆。 Tropical Delight $88
表哥则拣咗另一款以无酒精嘅Seedip Garden 108酒、玫瑰糖浆、西瓜汁、苹果汁、梳打水打造嘅特饮,再以士多啤梨及菠萝做装饰,同样卖相好睇。佢话味道颇清新,但感觉少女啲㖞,哈哈!顺带一提,餐厅都好支持环保,「走塑」采用咗纸饮管,抵赞。 炸水牛芝士条 $78
薯条食得多,换口味试试炸芝士,况且,小弟都好钟意食芝士。由于用上水牛芝士,所以,拉丝效果明显,不过,水牛芝士嘅味就唔会好浓,对一般人而言,较易入口。最合心意喺咬落十分甘脆,却喺半点油腻都无。
食完晒啲芝士条再隔咗段短时间,就上主菜,上菜速度刚好,可见服务上都训练有数。好耐以前有一道菜式叫「哥顿猪」,喺将两块锤松嘅猪扒中间夹有芝士及火腿再炸香而成嘅菜式,喺好老饼嘅菜式嚟喇,估唔到今晚晌度都见到呢道菜改以鸡卷「重新」出发。
食牛扒最紧要喺件牛嘅质素,质素好已喺成功嘅一半,再加上好嘅烹调手势,就事半功倍。表哥就喜欢油脂多少少,所以拣咗西冷,单喺睇外观,碳火嘅坑纹烙印晌西冷之上,已觉得好对办,再落刀,几敢肯定喺上佳之作。
荷兰松饼都曾经晌一家日式西餐厅食过,以铸铁锅登场喺荷兰松饼嘅标记,其实佢跟美式松饼做法差唔多,但点解叫荷兰松饼就不得而知。卖相非常吸引,原因有二,第一就喺采用多种新鲜杂莓,唔喺「求其」一款、两款;其次,用上加拿大枫糖糖浆,唔喺普通货色嘅糖胶喔,仲要无手软附上一小兜任你落,啲糖浆多到食两份松饼都够呀!