2016-12-11 3263 浏览
又到圣诞,又到圣诞~普天同庆嘅节日梗系要同最爱既人去优雅嘅场境食番餐好啦!因为佢要同屋企人去日本旅行, 所以我地就提早庆祝圣诞, 佢系朋友介绍之下, 点选左间有气氛既餐厅, 最重要系面对维港两岸!地!玻!璃!窗!睇住海景FINE DINNING, 提早过一个满足惬意的温暖圣诞先入夜后 ICC、IFC、摩天轮霓虹灯亮起,明信片一样!好靓先黎个面包, 热辣辣, 有芝麻既香, 扑鼻牛油香气,面包质感好SOFT, 唔错STARTER系18个月黑毛猪风干火腿伴哈蜜瓜, 黑毛猪火腿, 口感十足, 味道非常细腻, 酒红色的色泽与其独特的橡果香气相互结合,齿颊留香, 配上蜜瓜既清甜,咸咸甜甜嘅味觉冲击,真系意想不到咁夹咁好味单是前菜已极具睇头, 加拿大海胆刺身,肉质丰厚,味道甘香鲜甜, 就如奶油般滑不溜口, 入口即溶及独一无二的味道成功掳掠左我鲜肉龙虾忌廉汤, 厚厚质感, 加少量淡忌廉玩拉花效果, 卖相几好, 而每一口均有新鲜的蟹肉,味道浓郁,配以新鲜的香草和忌廉作配料,使汤底混有忌廉一香草同龙虾香气, 没腻感我点MAIN系烤美国安格斯300日肉眼 (200G) 配红酒汁, 美国安格斯牛肉眼烤得外焦脆
入夜后 ICC、IFC、摩天轮霓虹灯亮起,明信片一样!好靓

我点MAIN系烤美国安格斯300日肉眼 (200G) 配红酒汁, 美国安格斯牛肉眼烤得外焦脆,切开之后四溢既肉汁同香味, 肉味很浓, 内里半熟, 牛扒配上回甘的红酒汁后层次及味道都会得到提升, 几好味
女朋友点左1/2 波士顿龙虾黑鳕鱼配蟹肉忌廉汁, 用上半只波士顿龙虾,份量岩岩好, 龙虾烤至仅熟, 龙虾肉质爽弹超级鲜甜,啖啖肉, 虾膏仲爆晒灯, 下面既鳕鱼, 煎得好香口,但内里还是超嫩滑,还带点juicy,正
甜品系焦糖炖蛋, 香脆的焦糖糖衣,配上软滑的custard 还有面头甘甜既龙珠果,真叫人回味
食到饱饱, 店长介绍我上楼上天台, 一上到去, 铜锣湾,、中环及九龙令人叹为观止的景色系呢度都可一览无遗,维多利亚港入夜后的醉人夜色轻松的氛围,看不腻的夜景, 好写意🍻😋😋

呢一餐食得够晒满足,高质西餐,加上餐厅setting同窗外风景够晒浪漫,romantic得嚟银包唔肉赤