2019-08-27 155 浏览
开平道Cubus呢栋大厦一向俾我嘅印象都系集多国菜、新派而且有格调嘅餐厅于一身☺今次专程拣咗28楼嘅Cubus 28黎庆祝相识第1700天😂(揾名目食好西嘅理由越来越广泛)第一次食,server就推荐我地食佢个tasting menu. 有5道菜由前菜食到甜品🤤 细望之下,原来比openrice个粤菜呃咗,餐厅系比较fusion, 中西合璧,tasting menu就正好可以想点就点,选择眼花撩乱🙊海胆牛油果藜麦沙律🥗,的式卖相令人晤舍得破坏佢。前菜绝对系健康宝宝之选,牛油果同藜麦都系大热超级食物,所以对呢个配搭晤陌生,加埋高贵嘅海胆原来系提升左去第二个层次,三样野各具其独有嘅口感,你除左晤够喉都无下句噜🤣花胶螺头片波士顿龙虾汤,一道浓郁嘅bisque,用料足,加入适量淡忌廉,瞬间变成一个creamy又浓香嘅龙虾汤。西汤加上高级嘅中式海味,冇违和感之余更显格调👍🏻竹笙如意海皇羹我女朋友就好钟意。个芡晤会过浓,不但颜色鲜艳而且鲜味可口,滑嫰豆腐搭配海鲜,清爽不油腻,令人一啖接一啖👻秘制XO酱芦笋炒北海道带子,带子鲜美,加上惹味XO酱更能把带子增添辣,香,鲜等味觉享受。食材食得岀系上等货,

秘制XO酱芦笋炒北海道带子,带子鲜美,加上惹味XO酱更能把带子增添辣,香,鲜等味觉享受。食材食得岀系上等货,零雪味😈

香煎西班牙伊比利亚黑毛猪鞍,肉质柔软,而且散发出阵阵油香,并没有丝毫膻味,火喉控制very good🧡

三文鱼籽凤眼饺相比平时酒楼食嘅....下次饮茶我应该叫唔番普通虾饺了。𠮶种鲜味到今日依然系我口腔盘旋☺

最后侍应为我地送上甜品-> 系铺头特制嘅桂花香槟青柠糕。感觉有啲似细个阿妈整嘅罗拔臣啫喱,加上淡淡的酒香,酸酸甜甜瞬间非常消滞👊🏻

总括来讲,呢餐虽然唔平,但系睇见有人生日餐厅会特别为佢哋放烟火效果,就系呢种特别嘅体验,加上一望无际成个铜锣湾在我脚下𠮶种澎湃之感,已经值回票价啦!